Podobnie jak w ubiegłym roku, pośrednicy zaczynają wystawiać oferty skupu jabłek drugiej klasy. Aktualnie jabłka o niższej jakości zewnętrznej można sprzedać w lokalnych grupach producenckich na terenie Mazowsza w cenie około 1,20 zł/kg.
Jabłka drugiej klasy zaczęto skupować w ubiegłym sezonie. Wielu producentów dysponowało owocami o niewielkich defektach zewnętrznych, najczęściej w postaci ordzawień, które powstały w wyniku przymrozków. Wtedy pierwsze takie oferty wystawiono w połowie października. Wynosiły około 0,70 zł/kg (+70 mm) i dla większości sadowników nie były zachęcające, ponieważ suchy przemysł można było sprzedać w cenie 0,60 zł/kg. W drugiej części sezonu sprzedażowego stawki za drugą klasę wzrosły i dochodziły nawet do 1,30 zł/kg.
Jak widać, w tym sezonie ceny za taki towar startują z podobnego poziomu. W zależności od tego, jak dalej będzie rozwijała się sytuacja na rynku jabłek, z pewnością część sadowników posiadających jabłka o słabszych parametrach zewnętrznych, rozważy ich sprzedaż. W tym momencie jest to opłacalne, ponieważ ceny suchego przemysłu wahają się w cenie około 0,60 zł/kg.
Wiele zależy także od popytu. Przy dobrym popycie na jabłka, małe defekty zazwyczaj nie stanowiły większego problemu. To, że w ogóle są kupowane jabłka w takim sorcie o mniejszych wymaganiach bardzo dobrze świadczy zarówno o konsumentach, jak i o handlowcach. To bardzo dobrze z punktu widzenia sadowników, że jabłka nieco gorszej jakości zostaną zagospodarowane w wyższych cenach niż przemysł. Popyt na jabłka o nieco niższych parametrach jakościowych będzie zdecydowanie wyższy w latach czy okresach, gdy jabłka będą drogie. Wiele wskazuje na to, że ten sezon handlowy będzie miał podobny przebieg do ubiegłego.
Wielu sadowników zwraca jednak uwagę, że bardzo dobrym pomysłem byłaby promocja i reklama takiego typu jabłek wśród konsumentów, jak było to robione w ubiegłych latach w krajach zachodnich.
Czytaj także: Ochrona przedzbiorcza jabłek w 2020. Jak ograniczyć straty i zwiększyć zysk? Poznaj sposób na długie przechowywanie owoców.