Soczyste morele prosto z Pyzdr. Za tydzień pierwszy zbiór odmian klubowych

jacek Wojciechowski w sadzie morelowym

W gospodarstwie państwa Donaty i Jacka Wojciechowskich w Pyzdrach za kilka dni dojrzeją pierwsze w tym roku morele. Na uwagę zasługuje fakt, że są to nowe odmiany klubowe, które mają zyskać uznanie najbardziej wymagających konsumentów. 

Odmiany klubowe 

Rodzina państwa Wojciechowskich znana jest w branży sadowniczej z uprawy kilkudziesięciu hektarów różnych mutacji Gali. To w ich gospodarstwie powstały jedne z pierwszych w Polsce nasadzeń odmian klubowych, takich jak Cameo i Zingy. Ich wieloletnie doświadczenie z mutacjami Gali oraz kilkuletnia praktyka z odmianami klubowymi zachęciły ich również do przetestowania uprawy klubowych odmian moreli.

Za uprawą moreli przemawiała nie tylko pewna nisza, ale także bardzo sprzyjające ukształtowanie terenu i rzadkie występowanie przymrozków. Sady p. Wojciechowskich położone są na wzniesieniu przy rzece Warcie. Mając już doświadczenie z uprawą gatunków pestkowych z poprzednich lat wiedzieli, że okolica będzie sprzyjała tej uprawie. Ze względu na ciepłe stanowiska wielu okolicznych sadowników produkuje czereśnie również z bardzo dobrymi wynikami.

Chociaż w historii gospodarstwa przewijała się już uprawa moreli, tym razem sadownicy wybrali odmiany o wyjątkowych właściwościach, które wyróżnią się na rynku. Obecnie mogą pochwalić się kilkoma kwaterami moreli francuskich odmian klubowych takich jak: CARMINGO® MEDIANTA, CARMINGO® FARALIA, a także odmian BALTAZAR i BOLERO.

Przymrozki nie ominęły również Pyzdr, ale na niektórych kwaterach można liczyć na zadowalający plon. Na zdjęciach odmiana Bolero

Przymrozki nie ominęły również Pyzdr, ale na niektórych kwaterach można liczyć na zadowalający plon. Na zdjęciach odmiana Bolero
Przymrozki nie ominęły również Pyzdr, ale na niektórych kwaterach można liczyć na zadowalający plon. Na zdjęciach odmiana Bolero

Smak i jakość 

Wybraliśmy te odmiany głównie ze względu na wygląd i smak owoców. Chcieliśmy, aby nasze owoce wyróżniały się na rynku i już podczas pierwszych zbiorów przekonaliśmy się, że to się udało. Nasze morele mają delikatną, aksamitną skórkę. Dążyliśmy do wyboru odmian bardzo słodkich, ale jednocześnie soczystych. I tak właśnie jest – owoce są zarówno słodkie, jak i soczyste. Konsumenci, którzy mają okazję spróbować tych wyjątkowych odmian, zawsze to potwierdzają – mówi p. Jacek.

Odmiana CARMINGO® MEDIANTA za około tydzień będzie gotowa do zbiorów

Odmiana CARMINGO® MEDIANTA za około tydzień będzie gotowa do zbiorów
Odmiana CARMINGO® MEDIANTA za około tydzień będzie gotowa do zbiorów

Chociaż przymrozki nie ominęły również Pyzdr i na niektórych działkach przymrozki skutecznie ograniczyły plony, dzięki wyjątkowo sprzyjającemu ukształtowaniu terenu, na niektórych kwaterach plony mimo wszystko zapowiadają się bardzo dobrze.

Warto zwrócić uwagę na kwaterę z odmianą CARMINGO® MEDIANTA, która została posadzona rok temu. Materiał szkółkarski był wysokiej jakości i już teraz, czyli po roku, będzie można cieszyć się plonami. To właśnie ta odmiana będzie zbierana jako pierwsza. Pan Jacek i Pani Donata szacują, że za około tydzień można będzie przystąpić do pierwszego zbioru.

Ta kwatera moreli została posadzona wiosną 2023 roku
Ta kwatera moreli została posadzona wiosną 2023 roku

–  Drzewka odmian klubowych są znacznie droższe od standardowego materiału szkółkarskiego dostępnego w Polsce. Jednak za wyższą ceną idzie lepsza jakość. Już po roku od posadzenia drzewka wydają pierwsze owoce i rosną bardzo dobrze. Nie obserwujemy żadnych problemów ze zdrowotnością, co sprawia, że inwestycja w nie ma swoje zalety – wyjaśnia p. Jacek.

Za tydzień pierwszy zbiór moreli 

Chociaż morele w gospodarstwie państwa Wojciechowskich zajmują znaczącą powierzchnię, sadownicy nie podjęli się współpracy z marketami. Uważają, że sprzedaż bezpośrednia i hurtowa jest bardziej opłacalna dla ich atrakcyjnych odmian i zachęcają do współpracy odbiorców zainteresowanych morelami jakości premium.  Do swoich nasadzeń dobrali kilka odmian o różnych terminach dojrzewania, aby rozłożyć czas owocowania praktycznie na dwa miesiące. Dzięki temu przez cały okres zbiorów moreli mogą oferować świeże owoce.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here