Nowa klubowa odmiana jabłoni rodzi owoce o grubej skórce w typie Renety. Czy kiedyś trafi do produkcji w Polsce czy wystarczy nam Boskoop?
Klubowa, szorstka i gruba skórka
Wiemy, jak prezentuje się popyt na Boskoopa czy ogólnie mówiąc odmiany kulinarne w Polsce. W wybranych okresach roku jest dość wysoki, a ceny satysfakcjonują sadowników. Jak jest na świecie? Też musi być nie najgorzej, skoro hodowcy postawili na wyhodowanie nowej odmiany w typie Renety.
Dora® to nowa, złocisto-żółta odmiana jabłek o grubej i szorstkiej skórce. To skrzyżowanie jednego z młodszych sportów Renety z bardzo smaczną odmianą GoldRush®. Wyhodowano ją na Uniwersytecie w Bolonii i na razie trafi do oferty dwóch francuskich szkółek. Będzie również promowana na tegorocznej edycji targów Fruit Logistica w Berlinie, gdzie odbędzie się jej oficjalna premiera.
Według hodowców, odmiana jest wyjątkowo prosta w uprawie, odporna na choroby i zapewnia wysokie plony. Ponadto Dora jest soczysta i chrupiąca. Jeśli wierzyć specom od marketingu, jest też wyjątkowo smaczna.
Wyróżnić się spośród dwukolorowych jabłek
Najciekawsze jest to, że odmiana wygląda jak typowe „jabłko kulinarne”. Jednak zastosowanie w kuchni czy przetwórstwie nie jest jej podstawowym przeznaczaniem. Jest nim rynek jabłek deserowych. Złocisto-żółte jabłka o grubej skórce mają wyróżniać się na sklepowej półce wśród dominujących odmian dwukolorowych. Zdaniem szkółkarzy, na rynku jest również popyt na tego typu jabłka. Wyłączne prawa do odmiany posiadają dwie francuskie szkółki.
źródło: www.agf.nl, fot. Monika Kujundzic