Szara Renata „na wypasie”, czyli nowa klubowa odmiana na horyzoncie

DORA

Nowa klubowa odmiana jabłoni rodzi owoce o grubej skórce w typie Renety. Czy kiedyś trafi do produkcji w Polsce czy wystarczy nam Boskoop?

Klubowa, szorstka i gruba skórka

Wiemy, jak prezentuje się popyt na Boskoopa czy ogólnie mówiąc odmiany kulinarne w Polsce. W wybranych okresach roku jest dość wysoki, a ceny satysfakcjonują sadowników. Jak jest na świecie? Też musi być nie najgorzej, skoro hodowcy postawili na wyhodowanie nowej odmiany w typie Renety.

Dora® to nowa, złocisto-żółta odmiana jabłek o grubej i szorstkiej skórce. To skrzyżowanie  jednego z młodszych sportów Renety z bardzo smaczną odmianą GoldRush®. Wyhodowano ją na Uniwersytecie w Bolonii i na razie trafi do oferty dwóch francuskich szkółek. Będzie również promowana na tegorocznej edycji targów Fruit Logistica w Berlinie, gdzie odbędzie się jej oficjalna premiera.

reklama
  • nordox
  • info karta ik agrosimex komunikaty
reklama
PREVAM

Według hodowców, odmiana jest wyjątkowo prosta w uprawie, odporna na choroby i zapewnia wysokie plony. Ponadto Dora jest soczysta i chrupiąca. Jeśli wierzyć specom od marketingu, jest też wyjątkowo smaczna.

reklama
Baner - zasubskrybuj

Wyróżnić się spośród dwukolorowych jabłek

Najciekawsze jest to, że odmiana wygląda jak typowe „jabłko kulinarne”. Jednak zastosowanie w kuchni czy przetwórstwie nie jest jej podstawowym przeznaczaniem. Jest nim rynek jabłek deserowych. Złocisto-żółte jabłka o grubej skórce mają wyróżniać się na sklepowej półce wśród dominujących odmian dwukolorowych. Zdaniem szkółkarzy, na rynku jest również popyt na tego typu jabłka. Wyłączne prawa do odmiany posiadają dwie francuskie szkółki.

reklama
Baner PORS2025

źródło: www.agf.nl, fot. Monika Kujundzic

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here