Turcja: Mniej sadów, a więcej jabłek

Red Jonaprince

W tym sezonie Turcja wyprodukuje 4,77 miliona ton jabłek. Produkcja z roku na rok rośnie, a obszar upraw spada.

Szacunki mówią o zbiorach jabłek w Turcji na poziomie 4,77 miliona ton. Tegoroczny wynik to efekt sprzyjających warunków pogodowych, ale także dużych inwestycji w sadownictwie i wzrostu wydajności produkcji.

Turcja staje się znaczącym konkurentem na rynku światowym. Główne kierunki eksportu to Indie i kraje arabskie. W Turcji uprawia się setki odmian, jednak tylko kilka ma znacznie ponadregionalne. Cztery z nich odpowiadają za 3/4 produkcji. Są to Starking, Golden Delicious, Amasya i Granny Smith. Starking (sport Red Deliciousa) odpowiada za aż 1,70 miliona ton produkcji.

Najistotniejszy jest fakt, że wraz ze spadkiem obszaru uprawy jabłoni (dolny wykres), rośnie krajowa produkcja (górny wykres). To najlepszy dowód na duże inwestycje coraz więcej nowych, wydajnych, karłowych sadów w Turcji.

 

sadownictwo w Turcji

źródło: Raport USDA / Turkey: Fresh decidous fruit annual

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here