Tylko od sierpnia do listopada wyeksportowaliśmy milion ton jabłek w postaci przetworzonej

jabłka przemysłowe

Nie pierwszy raz w tym sezonie informujemy, że eksport koncentratu jabłkowego z Polski osiąga bardzo dobre wyniki. Niestety, nie ma to przełożenia na rynek i ceny skupu surowca. W pierwszych czterech miesiącach sezonu 2022/23 wyeksportowaliśmy o 18% zagęszczonego soku jabłkowego więcej niż rok wcześniej.

Niestety, pełne dane o całkowitym eksporcie z Polski dostępne są z istotnym opóźnieniem. Niemniej możemy podsumować pierwsze 4 miesiące sezonu 2022/2023 (sierpień, wrzesień, październik, listopad). Porównując okres od sierpnia do listopada widzimy wyraźny wzrost eksportu koncentratu jabłkowego. Chociaż na dane za styczeń i luty musimy jeszcze poczekać to wyniki ze Stanów Zjednoczonych wskazują, że w dalszej części sezonu możemy spodziewać się porównań podobnych do przedstawionych na wykresie niżej.

Wolumen wyeksportowanych ton to jedno. Sadownicy zapewne spytają, ile to kilogramów jabłek przemysłowych? Przeliczenie wyeksportowanych ilości na potrzebny do ich wyprodukowania surowiec daje wynik (ekwiwalent) około 1 miliona ton. Tyle surowca już wyjechało z Polski w postaci przetworzonej.

Należy także porównać wyeksportowane produkty (od sierpnia do listopada) z całkowitą roczną produkcją koncentratu w Polsce. W tym wypadku możemy powiedzieć, że wyniósł on już około 1/3. Kluczową zmienną w tym sezonie jest import produktu z Ukrainy. Reeksportowany zagęszczony sok jabłkowy widnieje w przedstawianych statystykach. Niemniej nie był on przecież wyprodukowany z krajowych jabłek przemysłowych, co nieco utrudnia dokładną analizę rynku. Przypomnijmy, że w całym 2022 roku polskie firmy sprowadziły ponad 37 tysięcy ton produktu zza wschodniej granicy.

Zagęszczonego soku jabłkowego wyeksportowaliśmy (w analizowanym okresie) o niemal 19 tysięcy ton więcej. O 9300 ton niższy był natomiast eksport soku NFC. Mamy nadzieję, że i w tym segmencie eksport w kolejnych miesiącach „nadrobi” prezentowany spadek.

Eksport koncentratu i soku (NFC) jabłkowego z Polski

źródło danych: www.ec.europa.eu / Opracowanie własne. Skala w tonach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here