Wg danych USDA w Polsce w sezonie 2017/2018 produkcja jabłek wyniosła 2,8 mln ton, czyli o 20 proc. mniej niż rok wcześniej. Zmniejszyła się także powierzchnia sadów jabłoniowych z 177 200 ha do 174 000 ha.
Analitycy USDA oceniają że w tym roku na krajowy rynek deserowy trafi 600 tys. ton jabłek, a do przetwórstwa 1,4 mln ton (o 335 tys. ton mniej niż rok wczesniej). Spadnie też ekport jabłek o 300 tys. ton do poziomu 800 tys. ton. Szacuje się także, że do Polski zaimportujemy w tym roku więcej jabłek – szczególnie na koniec sezonu.
W raporcie można przeczytać także inne dane dotyczące polskiego rynku jabłek. Konsumpcja tych owoców w Polsce w ostatnich 10 latach zmniejszyła się o 24 proc, a produkcja jabłek zwiększyła trzykrotnie. W 2016 r. statystyczny Polak spożywał 13 kg świeżych jabłek rocznie.
Źródło: USDA