Tegoroczna wiosna, a co za tym idzie wegetacja, wyglądają zupełnie inaczej niż w ubiegłym roku. Chociaż wczesny start wegetacji nie jest sadownikom na rękę, to musimy pamiętać, że pogoda nigdy nie przestanie nas zaskakiwać. Niemniej wegetacja w tym roku wystartuje znacznie później niż w 2020 roku.
W pierwszych dniach wiosny ubiegłego roku, większość odmian jabłoni było w fazie mysiego ucha. Obecnie pąki są jeszcze w stanie spoczynku. Na zdjęciu widzimy pąki na odmianie Gala Must. Zdjęcie po lewej zostało wykonane 23 marca 2020 roku, natomiast zdjęcie z prawej dzisiaj, czyli 24 marca 2021 roku. Oba zdjęcia wykonano w tej samej kwaterze.
Niezwykle istotne zagadnienie, przez które dwie wiosny diametralnie się różnią, to przebieg zimy, a dokładnie opadu śniegu. W ubiegłym roku mieliśmy kilka delikatnych epizodów zimy z symbolicznymi opadami śniegu. W tym roku mróz trzymał kilka tygodni a pokrywa śnieżna w zależności od lokalizacji mierzyła kilkanaście lub kilkadziesiąt centymetrów.
W związku z tym w glebie jest obecnie bardzo dużo wilgoci. Sadownicy są bardzo zadowoleni z tego faktu. Zwłaszcza, gdy przypomnimy sobie końcówkę marca ubiegłego roku. O tej porze w wielu rejonach kraju raportowano już o suszy rolniczej, która w kwietniu przybierała na sile. Sadzenie drzewek w ubiegłym sezonie wymagało natychmiastowej budowy instalacji nawadniającej. Obecnie młode drzewka mają wystarczający zapas wilgoci.
Pamiętajmy, że rośliny potrafią bardzo skutecznie i szybko „nadrobić” wszelakie opóźnienia w wegetacji. Może tak być również w najbliższych tygodniach. Jeśli przyjdzie gwałtowne ocieplenie i opady deszczu, w maju różnica w starcie wegetacji będzie niezauważalna.
Do opisywanych różnic doprowadził przebieg pogody. Spójrzmy na temperatury w lutym i marcu w 2020 i 2021 roku. Jak widać w lutym tego roku, przez większą część miesiąca panowała temperatura poniżej zera. W ubiegłym roku było to zaledwie pięć dni w miesiącu. Nie inaczej jest w przypadku marca 2020 roku. Nawet bez dokładnej analizy danych widać, że mieliśmy do czynienia z wyższymi temperaturami.
źródło danych meteorologicznych: LAB-EL, www.meteo.waw.pl