W najnowszym MPS SAD 10/2020

Zbiory jabłek w pełni. Po dość nietypowym przebiegu warunków atmosferycznych w tym sezonie można się spodziewać, że i przechowanie owoców w dobrej kondycji będzie większym wyzwaniem niż zwykle. W październikowym numerze MPS SAD mowa między innymi o czym należy pamiętać, zanim owoce umieścimy w chłodni i na co zwrócić uwagę, zadając parametry ich przechowywania. Autorzy zwracają również uwagę, że wzrost średniej rocznej temperatury na przestrzeni zaledwie 4 lat o 1,6°C może sprzyjać rozwojowi nowych patogenów oraz wzmaga potencjał infekcyjny tych, które już występują w sadach. Łagodne zimy wpływają korzystnie na przeżywalność grzybów chorobotwórczych oraz znacznie wydłużają okres, w którym może dochodzić do infekcji kory i drewna. 

Monika Strużyk – redaktor naczelny MPS SADZbiory jabłek w pełni. Po dość nietypowym przebiegu warunków atmosferycznych w tym sezonie można się spodziewać, że i przechowanie owoców w dobrej kondycji będzie większym wyzwaniem niż zwykle. Przymrozki wiosenne, susza, a potem liczne opady deszczu, a lokalnie i gradu, większa presja ze strony niektórych szkodników miały wpływ na jakość owoców. W niektórych sadach także choroby ograniczyły plon handlowy lub mogą z dużą dozą prawdopodobieństwa ujawnić się dopiero podczas przechowywania jabłek. Dlatego, jeśli decydujemy się na dłuższe przechowywanie owoców, najpierw
rzetelnie sprawdźmy ich jakość. Następnie systematycznie kontrolujmy ich jędrność podczas przechowywania (jej pomiar należy bowiem przeprowadzić zarówno przed, jak i podczas zbioru tych owoców, a także podczas ich przechowywania).

Ponadto w najnowszym numerze MPS SAD – 10/2020 między innymi o:

Z prognoz przedstawionych przez WAPA (World Apple and Pear Association) podczas tegorocznego kongresu Prognosfruit wynika, że w tym sezonie w UE zbiory jabłek będą podobne do ubiegłorocznych (i tylko o 4% mniejsze niż średnia z ostatnich trzech lat) i wyniosą 10 711 tys. ton. Natomiast w Turcji szacuje się, że zbiory tych owoców w tym roku będą rekordowe i wyniosą 3,68 mln ton, w krajach półkuli południowej zaś produkcja jabłek będzie taka sama jak ub. sezonie – około 5 mln ton. A ile zbierzemy jabłek poszczególnych odmian i które dominują obecnie w produkcji w poszczególnych krajach UE i na świecie? 

Monika Strużyk

Czytaj dalej – strony 6-13 w MPS SAD 10/2020

Prezentacja asortymentu szkółkarskiego zimą, szczególnie jabłoni, jest zazwyczaj wspomagana ekspozycją jabłek odmian dostępnych w szkółkach. Sadownik ma wówczas możliwość obejrzenia owoców poszczególnych odmian, poznania ich smaku oraz uzyskania od szkółkarza wielu istotnych informacji dotyczących m.in. ich dojrzałości zbiorczej, możliwości przechowywania oraz zdrowotności, wzrostu i produktywności drzew na poszczególnych podkładkach. Takie konsultacje są bardzo pomocne podczas podejmowania decyzji na etapie planowania i wymiany nasadzeń. Podczas 29. Spotkania Sadowniczego w Sandomierzu, podobnie jak w latach poprzednich, na towarzyszącej konferencji wystawie ofertę materiału szkółkarskiego prezentowało Stowarzyszenie Polskich Szkółkarzy (fot. 1) oraz indywidualnie kilku szkółkarzy do niego należących.

Anita Łukawska

Czytaj dalej – strony 30-36 w MPS SAD 10/2020

Producenci wiśni w Polsce poszukują odmian, których owoce dojrzewałyby poza okresem ich największej podaży. Szczególnie dotyczy to odmian wczesnych o atrakcyjnych, deserowych owocach, za które można uzyskać dużo wyższe ceny niż za owoce przemysłowe. Pomimo że w ostatnich latach pojawiły się nowe odmiany wiśni, to nadal najpopularniejszą odmianą uprawianą w sadach towarowych w Polsce jest późna odmiana ‘Łutówka’. Jej udział w uprawie wynosi 85–90%. Drugą pod względem popularności jest średnio wczesna odmiana ‘Nefris’, ale jej udział w uprawie wynosi już tylko 3–5%. Sytuacja ta sprawia, że okres podaży wiśni na rynek w Polsce jest stosunkowo krótki i wynosi tylko 3–4 tygodnie. Na przykład na Węgrzech podaż deserowych owoców wiśni trwa nieomal dwa razy dłużej. Skumulowana w czasie podaż wiśni często doprowadza do drastycznego spadku cen uzyskiwanych przez producentów zarówno za owoce przemysłowe, jak i deserowe.
Czytaj dalej – strony 37-39 w MPS SAD 10/2020

W ciągu ostatnich kilku lat w Polsce można było zaobserwować występowanie łagodnych zim oraz ciepłych, a niekiedy upalnych i suchych okresów letnich. W środkowej Polsce zanotowano wzrost średniej rocznej temperatury począwszy od 2016 r., a jej rozkład w poszczególnych latach kształtował się następująco: 2016 r. – 8,6°C; 2017 r. – 8,8°C; 2018 r. – 9,6°C i 2019 r. – 10,2°C. Wzrost średniej rocznej temperatury na przestrzeni zaledwie 4 lat o 1,6°C może sprzyjać rozwojowi nowych patogenów oraz wzmaga potencjał infekcyjny tych, które już występują w sadach. Łagodne zimy wpływają korzystnie na przeżywalność grzybów chorobotwórczych oraz znacznie wydłużają okres, w którym może dochodzić do infekcji kory i drewna. W większości przypadków patogeny zasiedlające korony drzew jabłoni i gruszy są także sprawcami chorób owoców. Niektóre z nich mogą powodować zgnilizny już w sadzie, a inne dopiero w okresie przechowywania.
Czytaj dalej – strony 44-47 w MPS SAD 10/2020

 
Nie zwlekaj zaprenumeruj MPS SAD

lub kup najnowszy numer 10/2020:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności