W tym sezonie ordzawienia to powszechny widok

ordzawienia

W tym roku w sadach obserwujemy duży odsetek jabłek i gruszek z ordzawieniami. Pozostaje pytanie czy w roku deficytów takie owoce znajdą swoje miejsce na rynku deserowym? Wszystko zależy od tego, jakie będą ostateczne zbiory i czy będziemy mieć do czynienia z deficytami…

Był przymrozek są ordzawienia i deformacje

Pierwszym i najgorszym dla sadowników efektem kwietniowych przymrozków jest oczywiście utrata części lub lokalnie nawet całości tegorocznego plonu. W drugim przypadku jest wręcz podwójnie szkodliwe, ponieważ sady nadal trzeba chronić. Oznacza to jedynie wydatki przy braku dochodów z najbardziej dotkniętych kwater.

Te zawiązki, które wówczas nie zostały całkowicie uszkodzone, lub w ich utrzymaniu pomogła intensywna biostymulacja nierzadko są zdeformowane lub w dużym stopniu ordzawione. Wady, które dziś widzimy na zawiązkach zostaną z nami do zbiorów. Oznacza to, że część owoców, które zostały na drzewach nie będzie spełniała norm handlowych.

Można powiedzieć, że ordzawienia, które dziś obserwujemy na Konferencji są efektem tego, co widzimy na dwóch poniższych zdjęciach. Zostały one wykonane w sadzie gruszowym w gminie Mogielnica o 5:50 rano, 26 kwietnia. W sadzie nie ma zraszania nadkoronowego, a tamtej nocy temperatura spadła do -3,5 stopnia.

W przypadku sadów gruszowych, gdzie nie było zraszania nadkoronowego odsetek owoców z intensywnymi ordzawieniami będzie w tym sezonie wyjątkowo wysoki. W lustrowanej kwaterze na podkładce Pigwa S1 to ponad 50%. Owoce wyższej jakości urosną w górnej części korony. Dodatkowo sadownicy zgłaszają intensywny opad zawiązków. Takie same informacje docierają do nas z Holandii. Wniosek może być tylko jeden, owoców najwyższej jakości będzie znacznie mniej.

A może warto promować niedoskonałe owoce?

Funkcjonujemy na bardzo nasyconym rynku nadwyżek, jeśli chodzi o owoce. Konsumenci po pierwsze wymagają, a po drugie przez lata przyzwyczaili się do widoku wręcz idealnych owoców w marketach i na targowiskach. W roku obfitego plonowania niedoskonałe owoce to oczywisty odrzut. Jednak w sezonie z mniejszą produkcją sytuacja może się zmienić. Wszystko zależy od tego, jak duże będą zbiory i czy rzeczywiście będziemy mieli do czynienia z deficytami.

Czy już dziś uświadamiać konsumentów, że w wyjątkowym roku owoc z ordzawiony czy nieco zdeformowany nie oznacza, że jest gorszy z punktu widzenia wartości odżywczych? Czy branża sadownicza potrzebuje w sezonie 2024/25 tego typu kampanii? Pozostaje pytanie, kto się jej podejmie lub kto powinien to zrobić?

przymrozek

Zawiązki wczesnym rankiem 26 kwietniaprzymrozek

Zawiązki wczesnym rankiem 26 kwietniaordzawienia

Efekt przymrozków na Konferencji, zdjęcie z 16.05.2024

Zdeformowany zawiązek na odmianie Empire
Zdeformowany zawiązek na odmianie Empire

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here