WAPA z opóźnieniem opublikowała szczegółowe dane o stanach zmagazynowanych jabłek i gruszek w poszczególnych krajach.
Niezmiennie jesteśmy największym producentem jabłek w Europie. Według WAPA w naszych chłodniach zmagazynowanych jest 1 695 000 ton, czyli niemal o 100 000 ton więcej niż przed rokiem. Inaczej ujmując polskie jabłka stanowią 34,5% wszystkich zmagazynowanych jabłek wśród liczących się producentów w Europie.
Sumarycznie, w europejskich chłodniach jest 6,8% jabłek więcej niż na początku grudnia 2020 roku. Wzrost z 4 604 040 ton na 4 917 891 ton. Na drugim miejscu pod względem zmagazynowanego wolumenu jabłek są Włosi (1 355 857 ton), a na trzecim Francuzi (695 418 ton).
Znacznie mniej jest gruszek. Statystyki mają bezpośrednie odzwierciedlenie w cenach. Sumarycznie w Europie jest 27% gruszek mniej niż przed rokiem. Największy spadek przechowywanego wolumenu widać we Włoszech (-75%). Mniej gruszek jest także u czołowych producentów czyli Belgii (-10,6%) i Holandii (-14%).
źródło: wapa-association.org