Zgodnie z wyliczeniami kosztów produkcji mazowieckiego ODR-u, na trzech kluczowych gatunkach pestkowych dało się zarobić w ubiegłym roku. Tak prezentują się dokładne wyliczenia.
W sezonie 2024 wiśnie i czereśnie osiągały dobre ceny. Jeśli ominęły nas przymrozki to mogliśmy cieszyć się dobrymi dochodami. Rozczarowaniem były natomiast ceny śliwek. Mniejsze plonowanie w skali kraju dawało podstawy do udanego sezonu, ale przekreślił je rekordowy import. Sprawdźmy, jak prezentowały się koszty produkcji według mazowieckiego ODR-u i zestawmy je z ubiegłorocznymi cenami skupu.
Koszt produkcji wiśni
Eksperci opracowali dwa warianty produkcji. W obu przypadkach wzięto pod uwagę zbiór ręczny. O ile w przypadku owoców na eksport czy tych sprzedawanych do marketów jest to konieczność, to dla owoców przemysłowych mamy alternatywy w postaci licznych maszyn. Tak czy inaczej, tegoroczne bardzo dobre ceny skupu pozwoliły na uzyskanie dodatniego wyniku finansowego nawet przy zbiorze ręcznym i przeciętnym plonowaniu.
- W pierwszym scenariuszu po zebraniu 11 ton owoców deserowych przy i nakładzie aż 57 000 zł na hektar, jednostkowy koszt produkcji kilograma wyniósł 5,18 zł.
- W drugim przypadku mówimy o 10 tonach owoców przemysłowych i nakładzie na poziomie 40 000 zł na hektar. Koszt jednostkowy każdego kilograma to 4,06 zł.
Koszt produkcji czereśni
Dla czereśni przyjęto tylko jeden scenariusz. Sadownik wyprodukował 10 ton owoców i wydał na to 36 000 zł. Wobec tego koszt wyprodukowania jednego kilograma wyniósł tylko 3,62 zł. Zapewne wyspecjalizowani producenci czereśni najwyższej jakości negatywnie skomentują przyjęte tu stosunkowo niskie nakłady i niski koszt produkcji.
Ceny hurtowe za wysokiej jakości owoce satysfakcjonowały. Jeśli właśnie takie owoce oferowaliśmy, przez większą cześć sezonu mogliśmy liczyć na 15,00 zł/kg i więcej. Czereśnie spod osłon kosztowały przez jakiś czas ponad 20,00 zł/kg w hurcie.
Koszt produkcji śliwek
Dla śliwek przyjęto plonowanie na poziomie 20 ton z hektara i nakłady na poziomie 19 000 zł. Dla tego scenariusza koszt produkcji kilograma wyniósł 0,96 zł. Tegoroczne ceny skupu rozczarowały. Sezon rozpoczął się od 3,50 zł/kg, ale ceny błyskawicznie spadły praktycznie o złotówkę. W hurcie codziennością były najpierw śliwki z Serbii, a później z Mołdawii. Niemniej przyjmując powyższe wyliczenia, na śliwkach i tak dało się zarobić.
źródło: www.modr.mazowsze.pl