– Jedz wiśnie – wzmocnij serce i układ nerwowy! – zachęca Ministerstwo Rolnictwa.
Wiśnia to owoc doceniany nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również jej prozdrowotne właściwości. Mimo, że w 80 proc. składa się z wody, pozostałych 20 proc. stanowi istną bombę witaminową. To głównie witaminy z grupy A, B, C, minerały i składniki odżywcze, które mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, szczególnie układu nerwowego i systemu odpornościowego.
Wiśnie w swoim składzie posiadają kumarynę, tj. składnik zapobiegający atakom serca i tworzeniu się skrzepów, jak również antyoksydanty, opóźniające proces starzenia.
W Polsce uprawia się wiele gatunków wiśni, jednak tą, która jest najbardziej znana, jest Wiśnia Nadwiślanka ChNP. W 2009 roku wpisana przez Komisję Europejską na listę Chronionych Nazw Pochodzenia.
Jedz wiśnie, bądź zdrowy i piękny!
Źródło: MRIRW
ale cyrk
zjedzcie sobie wiśni – producenci wiśni – nie będziecie się denerwować