Włosi posumowali aktualną sytuację na rynku jabłek

Stowarzyszenie Assomela przeanalizowało dane dotyczące zapasów jabłek oraz sytuacji rynkowej we Włoszech. Informacje są aktualne dla pierwszego tygodnia grudnia 2017 r. 

Całkowita produkcja jabłek wyniosła w tym roku 1 712 989 ton, z czego najwięcej zostało zebrane w Trydencie-Górnej Adydze (1 103 491 ton). W pozostałych regionach produkcja jabłek wyniosła: Wenecja Euganejska 196 286 ton, Emilia-Romania – 165 505 ton, Piemont – 142 734 ton, Friuli-Wenecja Julijska – 43 663 ton, Lombardia – 26 310 ton, pozostałe regiony łącznie 35 000 ton. Oznacza to mniejszą produkcję o 25 proc. w stosunku do 2016 r.

Trudne warunki pogodowe w trakcie sezonu przyczyniły się do uszkodzeń owoców i spadku ich jakości, przez co więcej jabłek (20 proc. produkcji) zostało przeznaczonych do przetwórstwa (zwykle jest to 12 proc. prod.). Na rynek świeży w tym roku trafi 30 proc. mniej jabłek, czyli ok. 1,4 mln ton.

Ocenia się, że jakość jabłek, które trafią na rynek owoców deserowych jest bardzo wysoka. Jedynie wśród jabłek najwcześniejszych odmian będzie więcej owoców o mniejszym rozmiarze.

W tym sezonie największy spadek produkcji odnotowano w przypadku następujących odmian: Golden Delicious z 831 tys. ton (2016 r.) do 447 tys. ton, Red Delicious z 223 tys. ton do 160 tys. ton, Gala z 290 tys. ton do 242 tys. ton, Fuji ze 144 tys. ton do 124 tys. ton, Braeburn z 75 tys. ton do 50 tys. ton, Cripps Pink z 96 tys. ton do 80 tys. ton, Granny Smith ze 132 tys. ton do 131 tys. ton.

Aktualne zapasy jabłek we włoskich komorach przechowalniczych wynoszą niewiele ponad 1 mln ton. Oznacza to 32 proc. spadek w stosunku do roku 2016. Z tegorocznych zbiorów Włosi sprzedali już 394 tys. ton.
Eksport na rynki zamorskie będzie na razie minimalny, gdyż priorytetowy jest rynek włoski, który nie może zostać bez odpowiedniego poziomu dostaw jabłek. Następni w kolejności są odbiorcy z państw europejskich (w tym Niemcy). Nie ma danych dotyczących planowanych zakupów jabłek z Południowej Półkuli. Zapowiada się nietypowy sezon handlowy, jednak włoskie organizacje deklarują pełne przygotowanie do niego.

Źródło: Assomela

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here