Z okazji Światowego Dnia Jabłka (28 września) Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Poznaniu zorganizowali w gospodarstwie sadowniczym w Trzeku konferencję prasową pt. „Jabłka krajowe – smaczne i zdrowe”.
– Wybierając polskie jabłka nie tylko wspieramy rodzimych producentów, ale również dbamy o środowisko naturalne. Nie musimy ich transportować z innych części świata, jak to ma miejsce w przypadku cytrusów, a tym samym zmniejszamy nasz ślad węglowy. Co ważne, kupując lokalnie produkowane jabłka, sprawiamy, że więcej pieniędzy zasila budżet krajowy – zaznaczył Marcin Wroński, Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR.
O tym, że produkcja owoców może być nie tylko źródłem zarobkowania, ale także pasją mówiła Małgorzata Prządak. – Z wykształcenia, powołania i zamiłowania jesteśmy ogrodnikami. Trzymamy się tradycyjnych metod upraw, dzięki którym od 30 lat pozyskujemy smaczne i zdrowe owoce, które dostarczamy do sklepów ze zdrową żywnością w Poznaniu i okolicach.
– Podczas codziennych zakupów warto pamiętać, że najwyższą wartość odżywczą mają owoce pochodzące z naszej strefy klimatycznej. A polskie jabłka to przede wszystkim bogate źródło witamin, minerałów i błonnika. Są nie tylko wysokiej jakości, smaczne, ale i zdrowe – mówił Dyrektor Wroński.
– Polskie jabłka, a także inne popularne owoce regularnie poddawane są wnikliwym kontrolom zarówno na etapie produkcji, jak i sprzedaży oraz eksportu. Kontrole potwierdzają, że polskie produkty są bezpieczne i wolne od niechcianych agrofagów czy pestycydów, dlatego PIORiN zachęca do kupowania owoców, a w szczególności jabłek pochodzących od polskich producentów – podkreślił Wojewódzki Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa Adam Błochowiak.
Podczas konferencji nie tylko mówiono o wyższości rodzimych owoców nad importowanym cytrusami, ale także pracownicy obu instytucji pomagali właścicielom sadu w zbiorze jabłek.
Jabłka zdecydowanie dominują w krajowej strukturze produkcji owoców, a Polska jest ich największym producentem w Unii Europejskiej i trzecim na świecie. Udział naszego kraju w światowej produkcji jabłek wynosi około 5%, a w unijnej 27%. Polskie sadownictwo charakteryzuje się bogactwem odmian jabłek o zróżnicowanym smaku, formie i przeznaczeniu.