Za nami Letnie Pokazy Czereśniowe 2020 – zobaczcie relację

burlat

Za nami Letnie Pokazy Czereśniowe 2020. W tym roku wydarzenie odbyło się w nieco innej formie – biorąc pod uwagę kwestie bezpieczeństwa postanowiliśmy spotkać się z producentami online. 

Zbiory czereśni już dawno za nami, to dobry czas na podsumowania sezonu. Sezonu, który jak podkreślali eksperci zaproszeni na wydarzenie,  był specyficzny pod wieloma względami. Wpłynęła na to nie tylko epidemia koronawirusa, ale także wielokrotne przymrozki czy ulewne deszcze. 

Wspólnie z ekspertami omówiliśmy, jak epidemia wpłynęła na rynek czereśni w Europie i w Polsce. Podsumowaliśmy przebieg sezonu wegetacyjnego i trudności, z jakimi musieli zmierzyć się sadownicy. Oczywiście, spojrzeliśmy na ten rok także z perspektywy producentów – czy należy go uznać za nieudany? Zaproszeni przez nas eksperci powiedzieli także, jakie technologie pozwalają utrzymać jakość owoców w tak trudnym sezonie. Nie zapomnieliśmy również o ważnej roli dobrej jakości materiału szkółkarskiego.

W roli ekspertów głos zabrali: Leon Jahae z Top Fruit Consultancy, Krzysztof Gasparski z Procam, sadownik Arkadiusz Drab, Barbara Witkowska z Bayer, Anita Łukawska redaktor naczelna magazynu Czereśnia, szkółkarz Sławomir Doliński, a także Krzysztof Zatorski z firmy Dwa Jabłkami. 

Partnerami wydarzenia był Procam, Bayer, Szkółka Drzewek Owocowych – Andrzej i Sławomir Dolińscy, a także Dwa Jabłka. 

Bardzo dziękujemy wszystkim Czytelnikom za obecność na Letnich Pokazach. Cieszymy się z aktywnego uczestnictwa, wymiany poglądów na czacie i mamy nadzieję, że szybko spotkamy się znowu na kolejnym webinarium.

Niżej zamieszczamy fragmenty z webinarium. Zachęcamy do śledzenia portalu sad24, gdzie w najbliższym czasie przedstawimy całość spotkania. 

 

Sezon czereśniowy 2020 oczami doradcy – Krzysztof Gasparski Procam:

6. Szkodniki i choroby czereśni – Barbara Witkowska Bayer:

Słów kilka o drzewkach czereśni – Sławomir Doliński:

O konstrukcjach i osłonach w sadzie czereśniowym – Firma Dwa Jabłka:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here