14 marca 2023 roku w gospodarstwie Tadeusza i Grzegorza Pagaczy odbyło się pierwsze w tym sezonie spotkanie Klubu Czereśniowego. Wzięło w nim udział niemal 100 producentów czereśni z całego kraju.
Od godz. 10.00 sadownicy z całej Polski zaczęli docierać na miejsce pierwszego w tym roku spotkania Klubu, czyli do sadu czereśniowego Tadeusza i Grzegorza Pagaczy, w Białej Rządowej, nieopodal Wielunia.
Na wstępie gospodarze spotkania opowiedzieli o swoim sadzie i uprawianych w nim odmianach czereśni. Grzegorz Pagacz podkreślał, że w przypadku czereśni stawia na jakość, którą jego zdaniem da się wyprodukować jedynie w sadach o powierzchni maksymalnie kilku hektarów.
Praktyczne warsztaty w sadzie poprowadził Leon Jahae z Wielkiej Brytanii. Najpierw doradca zaprezentował technikę cięcia sadów czereśniowych w różnym wieku, jednak na tej samej podkładce – Gisela 5. L. Jahae pokazał także inne techniki ograniczania wzrostu drzew, takie jak „skręcanie” i wyrywanie gałęzi oraz nacinanie pni piłą łańcuchową.
Tematem przewodnim cięcia było wyprodukowanie owoców o średnicy powyżej 30 milimetrów. Zgromadzeni sadownicy zgodzili się co do tego, że coraz więcej odbiorców w kraju wymaga właśnie takich czereśni. Podobnie jak gospodarze spotkania, również Leon Jahae zaleca liczenie metrów owocujących gałęzi w celu dopasowania odpowiedniego cięcia i uzyskania czereśni najwyższej jakości.
Po lustracji kwater i praktycznych pokazach w sadzie, uczestnicy mieli czas na dyskusję i zadanie pytań doradcy. Nie tylko tych dotyczących cięcia, ale także o fertygacji, nawożenia azotem, czy ochrony sadów czereśniowych na początku sezonu wegetacyjnego.
O nawożeniu posypowym, dokarmianiu czereśni i fertygacji mówili także Michał Wojcieszek i Andrzej Grenda z firmy YARA. Doradcy skupili się na uzupełnieniu składników pokarmowych, które po ubiegłorocznych zbiorach zostały wywiezione z sadu razem z owocami. Przekonywali także o zaletach fertygacji, która jest szczególnie efektywna w uprawie czereśni.
Przemysław Kostrzewski (BASF) przedstawił zalety nowego fungicydu Revyona®. W uprawach pestkowych można go używać do ochrony przed brunatną zgnilizną drzew pestkowych. Główną zaletą jest możliwość jego stosowania w temperaturze już od 5 stopni Celsjusza. Warto zwrócić uwagę również na krótki okres karencji, który pozwala na wykonanie zabiegu tuż przed zbiorami w celu poprawy jakości owoców w obrocie handlowym.
Przez kilka godzin sadownicy mieli także możliwość praktycznego przetestowania sekatorów szwajcarskiej firmy FELCO. Na koniec spotkania, uczestnicy wzięli udział w quzie, w którym do wgrania był sekator dwuręczny ufundowany przez firmę FELCO Polska.