Zakłady przetwórcze zaimportowały koncentrat jabłkowy za 160 mln zł!

jablka przemysłowe

W minionym sezonie sprowadzony do Polski koncentrat jabłkowy był wart niemal 160 milionów złotych. Jak widać produkt jest importowany do naszego kraju bez względu na wielkość produkcji polskich jabłek i ceny…

Import w przypadku naszego kraju jest efektem możliwości zarabiania na handlu koncentratem jabłkowym. Produkt chiński, ukraiński czy turecki nadal jest nieznacznie tańszy od polskiego. W ubiegłym sezonie sprowadzono do Polski koncentrat za niemal 160 milionów złotych. Niewielka różnica w cenie to znaczące zyski z handlu, jeśli weźmiemy pod uwagę dziesiątki tysięcy ton.

Zacznijmy od faktu, że jesteśmy drugim producentem koncentratu jabłkowego na świecie. Od lipca 2020 roku do kwietnia tego roku najwięcej koncentratu jabłkowego sprowadzono do Polski z Mołdawii (19 000 ton). Drugim, głównym kierunkiem importu były Chiny (5100 ton). Na trzecim miejscu znalazł się produkt z Ukrainy (2900 ton). Import z pozostałych krajów wyniósł 7100 ton i znalazł się tam między innymi koncentrat turecki. Ogółem sprowadzono 34 700 ton zagęszczonego soku jabłkowego. Gdyby wyprodukować taką ilość w Polsce, należało by skupić dodatkowo niemal 250 000 ton jabłek, a to miałoby znaczący wpływ na rynek surowca.

Jak wynika z danych nawet przy niezwykle urodzajnym sezonie i rekordowo tanim surowcu (rok 2018) sprowadza się do polski znaczące ilości koncentratu jabłkowego. Na przestrzeni lat znacząco spadł import z Chin. W tym sezonie najprawdopodobniej będzie on jeszcze mniejszy z powodu wysokich kosztów transportu i niedoboru kontenerów. To z kolei zwiększa konkurencyjność polskiego koncentratu o czym informowaliśmy między innymi w artykule: Eksport europejskiego koncentratu ma wzrosnąć o 67%

Konkluzja jest niestety bardzo smutna. Przetwórcy dobrze wiedzą, że gdyby podnieśli nieco ceny jabłek przemysłowych, bardzo wielu sadowników poważnie by rozważyło, czy jabłek deserowych odmian mało popularnych handlowo nie skierować do przetwórstwa. Być może poprawiłoby to sytuację, bo z rynku owoców deserowych zniknęłaby słabsza jakość.

źródło: Raport Rynkowy Owoce Warzywa Soki, KUPS

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here