Zbiory wiśni: problemem nie jest jakość, a cena

wiśnie

Przedstawiciele zakładów przetwórczych bardzo często narzekają na złą jakość surowca.  Niestety, prawie nikt nie jest w stanie zaoferować wyższej ceny za lepszą jakość.

Większość producentów jest przekonana co do faktu, że mroźnie bez problemu skupiłyby potrzebną ilość towaru wyższej jakości, którego także potrzebują, gdyby różnica w cenie wynosiła co najmniej 0,40 zł na każdym kilogramie. Wówczas więcej producentów zdecydowałoby się na bardziej staranny zbiór i rozsortowywanie owoców. Niestety, branża zamrażalnicza wybrała inną drogę. Potrącenia i zwiększanie wymagań przy równoczesnym spadku cen. Wszystko to opatrzone jest komentarzem, że owoce są niskiej jakości co w przypadku tego sezonu nie jest prawdą.

Niestety zakłady przetwórcze, które działają w naszym kraju mają od wielu lat niezmienną  politykę zakupową. Można ją streścić do stwierdzenia „kupić tak tanio jak tylko się da”. Oczywiście nie ma w tym nic dziwnego, gdyż jest to w ich interesie. Taka strategia jest stosowana niezależnie tego czy mamy do czynienia z kapitałem krajowym czy zagranicznym.

Od wielu lat do czynienia z dwoma klasami wiśni. Jest to wiśnia na mrożenie i wiśnia na tłoczenie. Niestety w przypadku wiśni na mrożenie przekrój jakości jest stosunkowo duży. Zdecydowanie brakuje w tym wypadku klasy premium, której zakłady też potrzebują do realizacji konkretnych zamówień. Znając realia polskiego rynku owoców miękkich takie praktyki nie zostaną szybko wprowadzone w życie.

Gdyby dostarczenie owoców do mrożenia klasy premium było premiowane wyższymi cenami skupu sytuacja zmieniłaby się bardzo szybko. Sadownicy, którzy wyprodukowaliby owoce najwyższej jakości, mogliby wówczas sprzedać je po wyższych cenach. Oczywiście takie owoce powinny podlegać jeszcze bardziej skrupulatnym kontrolom i nie było by w tym nic złego.

3 KOMENTARZE

  1. Za klase premium jest wyzsza cena , jest ona kupowana na kompoty , obecnie cena 1,8 -2,0 Pln/kg, niestety wciaz z zamalych ilosciach, glownie z powodu braku pracownikow do rwania a nie jakosci na drzewie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here