Szkolenie sadowników. Odmiany, ochrona, normy jakości

Pracownicy firmy Bayer Crop Science

20 lutego br. w Grójcu odbyło się szkolenie sadownicze organizowane przez firmę Bayer. Poruszone zostały tematy związane z ochroną sadów, agrotechniką, doborem odmian oraz przygotowaniem owoców do sprzedaży. Wykłady poprowadzili: dr Tomasz Lipa z Uniwersytety Przyrodniczego w Lublinie, Szymon Jabłoński z firmy Bayer oraz Anna Boniecka z firmy Quality Control.

Odmiana, agrotechnika, przymrozki…, czynniki wpływające na sukces produkcji sadowniczej
Dr Tomasz Lipa przedstawił po krótce charakterystykę najważniejszych odmian na świecie, w Europie, a także w Polsce. Na świecie największy udział w produkcji mają odmiany: ‘Golden Delicous’, ‘Gala’ oraz ‘Fuji’, a w Europie: ‘Golden Delicous’, ‘Gala’ i ‘Idaret’. Natomiast Polska produkuje najwięcej jabłek odmian: ‘Idared’, Šampion’ oraz sportów ‘Jonagolda’. 60% światowej produkcji jabłek, to jabłka jednokolorowe.

Problemem, który dotknął polskich sadowników w ubiegłym sezonie były (w niektórych częściach Polski nawet kilkukrotne) przymrozki. Istnieje kilka metod walki z niskimi temperaturami: nawadnianie nadkoronowe, mieszanie powietrza, podgrzewanie powietrza, zamgławianie oraz stosowanie krioprotektantów – produktów, które uodparniają roślinę na stres poprzez obniżanie punktu krystalizacji soku komórkowego.

Prawidłowa ochrona przed agrofagami jako podstawa uzyskania owoców najwyższej jakości
Szymon Jabłoński przedstawił produkty firmy Bayer przeznaczone do zwalczania szkodników oraz chorób w sadach. Do walki z mączniakiem jabłoni w okresie kwitnienia zalecany jest środek Luna Experience 400 SC. Preparat ten również zwalcza parcha jabłoni oraz choroby przechowalnicze. Środek ten można stosować raz w sezonie w dawce 0,75 l/ha.

W niektórych sadach corocznie występuje duże nasilenie bawełnicy korówki. W celu skutecznej walki z tym szkodnikiem należy wykonać zabieg jego zwalczania w okresie migracji pierwszych larw (pierwszego pokolenia), co zazwyczaj ma miejsce w maju lub czerwcu (w zależności od warunków pogodowych). Jednym z polecanych preparatów do walki z tym szkodnikiem jest Movento 100 SC, który ma działanie systemiczne. Środek ten w uprawie jabłoni zwalcza także czerwce, pryszczarki i inne gatunki mszyc. W ciągu sezonu można stosować go dwukrotnie, w dawce 2,25 l/ha.

Anna Boniecka z firmy Quality Control podczas prezentacji pomiaru jędrności

Przygotowanie owoców do sprzedaży z własnego gospodarstwa zgodnie z polskimi normami jakościowymi. Wymagania i najczęściej popełniane błędy
Anna Boniecka przybliżyła metodykę podziału jabłek na klasy jakościowe: klasa ekstra, klasa I, klasa II i poza sortem. W Polsce oraz w całej Unii Europejskiej obowiązuje norma 543/2011, która określa jakość handlową poszczególnych gatunków owoców. Sieci handlowe oraz pozostali nabywcy owoców muszą przestrzegać wymagań minimalnych normy, np. jabłka we wszystkich klasach muszą być całe, zdrowe, czyste, praktycznie wolne od szkodników, a także wolne od obcych zapachów i smaków. A. Boniecka zademonstrowała także prawidłowy sposób mierzenia jędrności jabłek za pomocą jędrościomierza oraz pokazała owoce, które nie mogą być sprzedawane jako deserowe.

Tekst i zdjęcia: Monika Krajewska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here