Stosując to urządzenie w dowolnych warunkach atmosferycznych zmniejszymy presję chorób grzybowych. Jakie dodatkowe zalety ma stosowanie światła ultrafioletowego w sadach i winnicach?
Francuskie rozwiązanie jest odpowiedzią na coraz krótszą listę substancji aktywnych, które są dozwolone do stosowania w Unii Europejskiej. W tym wypadku nie mówimy o prototypie, ale o maszynie, której używają winiarze we Francji. Niemniej nie jest to jeszcze rozwiązanie powszechne. Co więcej, producent oferuje jeszcze wersje do sadów i uprawy truskawek pod osłonami.
Główny cel używania światła UV w sadzie czy w winnicy to uzyskanie większej zdrowotności i wigoru roślin w naturalny sposób. Światło UV ma dodatkowo właściwości dezynfekcyjne. Niszczy bakterie i wirusy. Efektem stosowania światła ultrafioletowego jest:
- większa zdrowotność roślin
- niższa presja chorób grzybowych
- mniejsze straty przymrozkowe
- większa odporność na suszę
- brak pozostałości