Światło UV ma zmniejszyć presję chorób grzybowych w sadzie

uv boosting

Stosując to urządzenie w dowolnych warunkach atmosferycznych zmniejszymy presję chorób grzybowych. Jakie dodatkowe zalety ma stosowanie światła ultrafioletowego w sadach i winnicach?

Francuskie rozwiązanie jest odpowiedzią na coraz krótszą listę substancji aktywnych, które są dozwolone do stosowania w Unii Europejskiej. W tym wypadku nie mówimy o prototypie, ale o maszynie, której używają winiarze we Francji. Niemniej nie jest to jeszcze rozwiązanie powszechne. Co więcej, producent oferuje jeszcze wersje do sadów i uprawy truskawek pod osłonami.

  • rosahumus agrosimex gleba

Główny cel używania światła UV w sadzie czy w winnicy to uzyskanie większej zdrowotności i wigoru roślin w naturalny sposób. Światło UV ma dodatkowo właściwości dezynfekcyjne. Niszczy bakterie i wirusy. Efektem stosowania światła ultrafioletowego jest:

  • większa zdrowotność roślin
  • niższa presja chorób grzybowych
  • mniejsze straty przymrozkowe
  • większa odporność na suszę
  • brak pozostałości

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here