Stabilna cena koncentratu – niestabilne ceny jabłek przemysłowych

jabłka przemysłowe

Ostatnio kilkukrotnie przyglądaliśmy się rynkowi przetwórstwa i kreowaniu przez branżę ceny jabłek przemysłowych. W tym kontekście warto mieć świadomość co do historycznych cen koncentratu jabłkowego oraz ich stabilizacji w ostatnich trzech latach. W tym czasie cena surowca koniecznego do jego wytworzenia wahała się o zawrotne kilkaset procent.

ROK 2018

Zacznijmy od sezonu, o którym większość sadowników wolałaby zapomnieć. Cena jabłek przemysłowych w szczycie zbiorów spadła do 0,08 zł za kilogram, a chwilami nawet niżej. Rekordowe zbiory dały branży rekordowe zyski, a producentom straty.

Ceny zagęszczonego soku jabłkowego po roku 2017 i małych zapasach zaczęły spadać wraz z początkiem przetwarzania letnich odmian w 2018 roku. Koncentrat był tańszy wyłącznie we wrześniu i w październiku, następnie przyszedł czas na wzrosty. Przez większą część sezonu, przetwórnie kupowały jabłka po 0,15 – 0,18 zł za kilogram. Wytworzony z niemalże darmowego surowca produkt sprzedawano już od grudnia z bardzo dużymi zyskami.

Jak dowiadujemy się z raportu USDA o przetwórstwie z dnia 20 grudnia 2018, ceny koncentratu jabłkowego z Europy wynosiły na wschodnim wybrzeżu od 7,50 do 7,75 zł za litr. Warto dodać, że surowiec, z którego wyprodukowano litr produktu o powyższej cenie kosztował zaledwie 1,20 – 1,40 zł. Po dodaniu kosztów produkcji iloczyn marży i dziesiątek tysięcy ton daje obraz tego, jak bardzo polscy sadownicy zostali wykorzystani przez zachodni kapitał. Dopiero akcja Eskimosa nieco ustabilizowała sytuację.

ROK 2019

W ubiegłym roku jabłek mieliśmy zdecydowanie mniej. Pomimo dużego odsetka produkcji jaki w naszym kraju trafia do przetwórstwa, to przy mniejszych plonach również ten tonaż był znacznie mniejszy. Ceny zakupu surowca były z kolei znacznie wyższe niż w 2018 roku.

Co się działo z ceną zagęszczonego soku jabłkowego? Przez cały ten okres nieznacznie się zmieniała. Raport amerykańskiego ministerstwa rolnictwa z 12 grudnia 2019 roku mówi o cenach europejskiego koncentratu na poziomie około 8,20 zł za litr. Kilka procent droższy koncentrat produkowano z jabłek, które kupowano przez większość sezonu w granicach od 0,50 do 0,60 zł za kilogram. Były więc niemal 4 krotnie wyższe.

ROK 2020

Analiza historycznych cen zarówno jabłek przemysłowych, jak również koncentratu jabłkowego udowadnia bezprecedensową spekulację w tym sezonie. Wrzesień 2020 roku regularne, 5-cio groszowe poniedziałkowe spadki cen, którym nie towarzyszy nadmierna podaż. 

W tym samym czasie ceny zagęszczonego soku jabłkowego są nadal stabilne. Stabilny jest również globalny popyt na ten produkt. Wrzesień to ceny koncentratu na poziomie od 7,75 do 8,27 zł za litr.

Wnioski

Z analizy można wyciągnąć kilka niezwykle ciekawych wniosków. Po pierwsze cena surowca w Polsce zależy wyłącznie od podaży w kraju, a nie od uwarunkować bardziej globalnych czy nawet europejskich. Nie zależy również w stopniu analogicznym od cen koncentratu jabłkowego. Można zatem przepuszczać, że postulowane przez wielu sadowników wstrzymanie dostaw lub nawet niszczenia jabłek przemysłowych przyniosłoby wzrosty cen.

Z perspektywy czasu widać, że tłumaczenia przedstawicieli branży przetwórczej z 2018 roku mijały się z prawdą. Koncentrat nie był tak tani, aby koniecznością były ceny, jakie obserwowaliśmy. Nie było kłopotów z jego zbytem. To dzięki znacznie mniejszej produkcji w Chinach byliśmy w tamtym sezonie największym producentem koncentratu jabłkowego na świecie. Dominująca pozycja niemieckiego kapitału w przetwórstwie jabłek oraz jej wpływ na mniejsze zakłady ma tu kluczowe znaczenie. Branża otwarcie mówiła o najlepszym dla niej sezonie od lat.

Niestety, obecny sezon wygląda podobnie. Jesteśmy świadkami trudnej do wytłumaczenia sytuacji. Czy jest to zmowa cenowa? To powinny ustalić służby. Niemniej, stabilne ceny i popyt na koncentrat jabłkowy i rosnący eksport soku NFC udowadniają, że branża po raz kolejny bezwzględnie wykorzystuje producentów i panujące obecnie zamieszanie w rolnictwie.

Najbardziej jednak zastanawia fakt, że w ostatnich 3 sezonach cena koncentratu wahała się o maksymalnie 100%. Natomiast cena surowca, czyli jabłek przemysłowych o ponad 700%

 

Źródła:

2018

https://downloads.usda.library.cornell.edu/usda-esmis/files/2j62s492k/3x816r553/x633f4934/FVWAPLPROC.PDF

2019

https://downloads.usda.library.cornell.edu/usda-esmis/files/2j62s492k/s7526t312/mk61rz11n/FVWAPLPROC.PDF

2020

https://www.ams.usda.gov/mnreports/fvwaplproc.pdf

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności