Zakład T.B. Fruit w Brzostowcu będzie gotowy dopiero w 2021 roku

tb fruit brzostowiec

Chociaż zakład T.B. Fruit w Brzostowcu miał zacząć przerabiać jabłka już jesienią b.r., prace nad budową obiektu wyraźnie zwolniły. Spółka wyjaśnia, że ukończenie zakładu przewidywane jest dopiero na połowę przyszłego roku.

W miejscowości Brzostowiec (gm. Mogielnica, powiat grójecki) powstaje przetwórnia T.B. Fruit. Budowa rozpoczęła się na początku roku 2019, wówczas zakładano, że pierwszy koncentrat popłynie jesienią 2020 roku. Zakład miał mieć wydajność 3 000 ton jabłek na dobę z możliwością zwiększenia mocy przerobowej do 4 500 tysiąca ton. 

Jednak już wiosną tego roku można było zauważyć, że prace nad budową nowego zakładu znacząco zwolniły. Skierowaliśmy wówczas zapytanie, czy rzeczywiście nadal jest szansa na otwarcie przetwórni jesienią 2020. Spółka jednak zaprzeczyła plotkom o opóźnieniach i podtrzymała zapewnienie, że pierwsze jabłka będą skupowane już jesienią. 

Jednak zakład nadal nie pracuje. Zapytaliśmy spółkę, z czego wynikają przestoje w budowie.  – Z uwagi na komplikacje związane z epidemią COVID 19 dotyczące zarówno kwestii logistycznych jak i personelu, Spółka podjęła decyzję o zmianie harmonogramu realizacji inwestycji – czytamy w oficjalnej odpowiedzi. 

Na powyższe nałożyły się niezależne od Spółki przyczyny, w tym zwłaszcza przesunięcia czasowe w zakresie realizacji umowy o dostawę mediów niezbędnych dla funkcjonowania nowego zakładu.

– Nowy harmonogram przewiduje ukończenie zakładu w pierwszej połowie przyszłego roku. Zakładamy iż przed rozpoczęciem nowego sezonu zakład będzie w pełni gotowy do przyjęcia surowca, w szczególności z lokalnego rynku – zapewnia T.B. Fruit. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności