Strona główna Artykuły 2010

Artykuły 2010

Aplikacje sadownicze – wiedza w komórce każdego producenta

Przed nami kolejny pracowity sezon. Tym razem może być łatwiejszy od poprzednich, dzięki nowym aplikacjom, które przygotowano dla producentów owoców. Ich zaleta to łatwość...

Mimo kryzysu polskie grupy inwestują

W Polsce coraz więcej grup producentów owoców dysponuje obiektami przechowalniczo-sortowniczymi, jakie jeszcze przed kilku laty można było oglądać jedynie podczas wojaży po Zachodniej Europie....

Sytuacja na rynku wiśni, jabłek i ich przetworów w 2010/11 r.

Rynek wiśni i ich przetworów Według wrześniowych szacunków GUS zbiory wiśni w 2010 r. były niższe niż w roku poprzednim o 24% i wyniosły 145...

Choroby w sadach jabłoniowych i wiśniowych – uwagi po sezonie 2010

U progu każdego sezonu wegetacyjnego producenci zastanawiają się, jakich problemów związanych ze zwalczaniem chorób należy spodziewać się i jak ich uniknąć. Niestety odpowiedź nie jest łatwa...

Stacja meteorologiczna i inne urządzenia w sadzie jabłoniowym

Parch jabłoni to jedna z lepiej „rozpracowanych” chorób, jednak wciąż w niemiły sposób zaskakująca właścicieli sadów jabłoniowych. Tak też było w sezonie 2010, który...

Choroby fizjologiczne jabłek – Cz. I. Choroby wywołane warunkami wzrostu

Choroby fizjologiczne, inaczej zwane nieinfekcyjnymi powstają w wyniku zaburzeń procesów fizjologicznych zachodzących w owocach. Ze względu na okres i przyczynę powstawania możemy je podzielić...

Specjalista od odmiany ‘Red Jonaprince’

Wojciech Górka: Jaka jest obecnie powierzchnia sadu jabłoniowego w Pana gospodarstwie? Adam Soska: Trochę sadów już „porozdawałem”, bo mam już blisko do emerytury, ale wciąż...

Odmiana ‘Jonagold’ i jej mutanty

‘Jonagold’ należy do czołówki odmian decydujących o wielkości produkcji jabłek na świecie. W ostatnich latach obserwuje się mniejsze zainteresowanie tą odmianą, co objawia się...

Wyznaczanie terminu zbioru jabłek – teoria a praktyka

W ostatnich latach na świecie nastąpił rozwój nowoczesnych technologii przechowywania jabłek, w tym dynamicznie kontrolowanej atmosfery oraz przechowywania w atmosferach niskotlenowych (poniżej 0,5%). W Polsce również zaczynają pojawiać...

Trendy w konsumpcji jabłek w Europie

Jabłka są zdrowe. Wiedzą to dzieci, pamiętają dorośli, z entuzjazmem zgodzi się z tym stwierdzeniem każda mama. Anglik dorzuci „An apple a day keeps the doctor away”...

Newsletter

[contact-form-7 id="28807" title="Newsletter"]