Przed nami kolejny pracowity sezon. Tym razem może być łatwiejszy od poprzednich, dzięki nowym aplikacjom, które przygotowano dla producentów owoców. Ich zaleta to łatwość...
W Polsce coraz więcej grup producentów owoców dysponuje obiektami przechowalniczo-sortowniczymi, jakie jeszcze przed kilku laty można było oglądać jedynie podczas wojaży po Zachodniej Europie....
U progu każdego sezonu wegetacyjnego producenci zastanawiają się, jakich problemów związanych ze zwalczaniem chorób należy spodziewać się i jak ich uniknąć. Niestety odpowiedź nie jest łatwa...
Parch jabłoni to jedna z lepiej „rozpracowanych” chorób, jednak wciąż w niemiły sposób zaskakująca właścicieli sadów jabłoniowych. Tak też było w sezonie 2010, który...
Choroby fizjologiczne, inaczej zwane nieinfekcyjnymi powstają w wyniku zaburzeń procesów fizjologicznych zachodzących w owocach. Ze względu na okres i przyczynę powstawania możemy je podzielić...
Wojciech Górka: Jaka jest obecnie powierzchnia sadu jabłoniowego w Pana gospodarstwie?
Adam Soska: Trochę sadów już „porozdawałem”, bo mam już blisko do emerytury, ale wciąż...
‘Jonagold’ należy do czołówki odmian decydujących o wielkości produkcji jabłek na świecie. W ostatnich latach obserwuje się mniejsze zainteresowanie tą odmianą, co objawia się...
W ostatnich latach na świecie nastąpił rozwój nowoczesnych technologii przechowywania jabłek, w tym dynamicznie kontrolowanej atmosfery oraz przechowywania w atmosferach niskotlenowych (poniżej 0,5%). W Polsce również zaczynają pojawiać...
Jabłka są zdrowe. Wiedzą to dzieci, pamiętają dorośli, z entuzjazmem zgodzi się z tym stwierdzeniem każda mama. Anglik dorzuci „An apple a day keeps the doctor away”...