Odbyły się po raz trzeci 20 lipca 2014 r. w Górach Wysokich k. Sandomierza. Ich organizatorami były firmy Plantpress, Leaf Media oraz Świętokrzyski Ośrodek...
Wybarwienie owoców to jedna z cech będąca wyznacznikiem ich jakości (fot. 1). Na tę ostatnią oraz wielkość plonu wpływ mają odmiana, podkładka, warunki glebowo-klimatyczne...
Konsument oczekuje przez cały rok owoców wysokiej jakości. Producent jabłek pracuje na nią przez cały sezon wegetacyjny. Od kwitnienia drzew do zbioru owoców bardzo...
Choroby kory i drewna są coraz groźniejsze dla drzew owocowych. Stanowią problem w sadach w pełni produktywnych i młodych (nawet w roku ich posadzenia),...
Aby uzyskać wysokie plony owoców dobrej jakości, należy dbać o drzewa nie tylko w sezonie wegetacyjnym, ale przez cały rok. Dla osób niezwiązanych z...
W dniach 2–5 czerwca br. w Białowieży pod hasłem „Zwykłe owoce, niezwykłe możliwości” odbyła się po raz pierwszy w Polsce IV Międzynarodowa Konferencja Porzeczkowa...
Zwójkówki liściowe to podobnie jak owocówki, groźne szkodniki upraw sadowniczych, które są obecne w sadzie przez cały sezon wegetacyjny. Problem z ich zwalczaniem polega...
O jakości owoców przeznaczonych do przechowywania decyduje szereg czynników środowiskowych oraz związanych z pielęgnacją i ochroną drzew. Ważny jest także sam zbiór, który należy...
Ostatniego dnia IV Międzynarodowej Konferencja Porzeczkowej (czyt. też str. 1) jej uczestnicy odwiedzili dwie plantacje porzeczek czarnych: w gospodarstwach Wiesława i Barbary Błockich w...
Jeśli nawożenie sadów wczesną wiosną było właściwe, to w okresie wzrostu zawiązków owocowych zabieg ten ogranicza się praktycznie do opryskiwania drzew wapniem celem polepszenia...