1/2011
Kumulacja w Wilanowie – czyli…
Z każdym kolejnym rokiem przybywa do Warszawy, na przełomie sierpnia i września, pokaźne grono sadowników, w celu zdobycia wiedzy na temat, jak, co i...
Zmęczenie gleby i odglebowe choroby truskawek
Wdrożenie bezpiecznych dla środowiska metod dezynfekcji podłoża, ograniczenie stosowania fumigantów i innych środków niszczących patogeny i szkodniki znajdujące się w podłożu, opracowanie wytycznych zrównoważonego...
Podsumowanie minionego sezonu i rady na nowy
Miniony sezon był najtrudniejszy w karierze dla większości uczestników III Spotkania Forum Doradców Sadowniczych pod auspicjami firmy Bayer CropScience. Jak stwierdzili zebrani w Lublinie, w każdym reprezentowanym...
Odmiany klubowe jeszcze nie dla nas?
20 listopada ubiegłego roku Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. Szczepana Pieniążka w Skierniewicach oraz Zakład Zaopatrzenia Ogrodniczego Warka i FruitAkademia zorganizowały w Grójcu 3 Konferencję Odmianową pod hasłem:...
Jakich jabłek i gruszek szukają Polacy?
26 sierpnia 2010 roku w hotelu Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim firma Tesco zorganizowała konferencję dla polskich producentów jabłek i gruszek dostarczających owoców do tej sieci. Głównym celem...
Nawożenie sadów fosforem i potasem – jesienią czy wiosną?
Późna jesień to tradycyjny okres doglebowego nawożenia sadów – przede wszystkim potasem i fosforem w celu poprawy zaopatrzenia drzew w te składniki w przyszłym sezonie wegetacyjnym. Dodatkowo, tam...
Owady zapylające w sadzie
Pszczoła miodna to najpopularniejszy owad kojarzony z zapylaniem kwiatów. Jednakże warto wiedzieć, że są od niej zwierzęta równie, a nawet czasami efektywniejsze w tym procesie. Mogą one...
Sytuacja na rynku jabłek deserowych w sezonie 2010/11
Według nieostatecznych danych, zbiory jabłek w Polsce wyniosły w 2010 r. ok. 1,8-1,9 mln ton i były niższe niż w roku poprzednim o 28-32%. W obecnej dekadzie niższe były zbiory...
Choroby fizjologiczne jabłek – Cz. II. Choroby związane z warunkami przechowywania
Choroby fizjologiczne, inaczej zwane nieinfekcyjnymi powstają w wyniku zaburzeń procesów fizjologicznych zachodzących w owocach. W poprzednim artykule omówione zostały choroby spowodowane warunkami wzrostu. W tej części opisane zostaną...
Czerwonomiąższowe odmiany jabłoni oraz możliwości ich wykorzystania w produkcji
Polska jest jednym z największych producentów jabłek w UE, zbiory w 2009 roku wyniosły 2,6 mln ton. W ostatnim czasie spożycie owoców w Polsce wynosiło średnio 44,4 kg na...
Newsletter
[contact-form-7 id="28807" title="Newsletter"]