1/2011

Kumulacja w Wilanowie – czyli… 

Z każdym kolejnym rokiem przybywa do Warszawy, na przełomie sierpnia i września, pokaźne grono sadowników, w celu zdobycia wiedzy na temat, jak, co i...

Zmęczenie gleby i odglebowe choroby truskawek 

Wdrożenie bezpiecznych dla środowiska metod dezynfekcji podłoża, ograniczenie stosowania fumigantów i innych środków niszczących patogeny i szkodniki znajdujące się w podłożu, opracowanie wytycznych zrównoważonego...

Podsumowanie minionego sezonu i rady na nowy 

Miniony sezon był najtrudniejszy w karierze dla większości uczestników III Spotkania Forum Doradców Sadowniczych pod auspicjami firmy Bayer CropScience. Jak stwierdzili zebrani w Lublinie, w każdym reprezentowanym...

Odmiany klubowe jeszcze nie dla nas? 

20 listopada ubiegłego roku Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. Szczepana Pieniążka w Skierniewicach oraz Zakład Zaopatrzenia Ogrodniczego Warka i FruitAkademia zorganizowały w Grójcu 3 Konferencję Odmianową pod hasłem:...

Jakich jabłek i gruszek szukają Polacy? 

26 sierpnia 2010 roku w hotelu Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim firma Tesco zorganizowała konferencję dla polskich producentów jabłek i gruszek dostarczających owoców do tej sieci. Głównym celem...

Nawożenie sadów fosforem i potasem – jesienią czy wiosną? 

Późna jesień to tradycyjny okres doglebowego nawożenia sadów – przede wszystkim potasem i fosforem w celu poprawy zaopatrzenia drzew w te składniki w przyszłym sezonie wegetacyjnym. Dodatkowo, tam...

Owady zapylające w sadzie 

Pszczoła miodna to najpopularniejszy owad kojarzony z zapylaniem kwiatów. Jednakże warto wiedzieć, że są od niej zwierzęta równie, a nawet czasami efektywniejsze w tym procesie. Mogą one...

Sytuacja na rynku jabłek deserowych w sezonie 2010/11 

Według nieostatecznych danych, zbiory jabłek w Polsce wyniosły w 2010 r. ok. 1,8-1,9 mln ton i były niższe niż w roku poprzednim o 28-32%. W obecnej dekadzie niższe były zbiory...

Choroby fizjologiczne jabłek – Cz. II. Choroby związane z warunkami przechowywania 

Choroby fizjologiczne, inaczej zwane nieinfekcyjnymi powstają w wyniku zaburzeń procesów fizjologicznych zachodzących w owocach. W poprzednim artykule omówione zostały choroby spowodowane warunkami wzrostu. W tej części opisane zostaną...

Czerwonomiąższowe odmiany jabłoni oraz możliwości ich wykorzystania w produkcji 

Polska jest jednym z największych producentów jabłek w UE, zbiory w 2009 roku wyniosły 2,6 mln ton. W ostatnim czasie spożycie owoców w Polsce wynosiło średnio 44,4 kg na...

Ostatnie artykuły

RPA: Gorzka plamistość podskórna zmniejsza szacunki eksportowe 

W RPA w tym roku zbiory jabłek i gruszek były dobre, mówi De Kock Hamman, doradca techniczny, jednak problemem w tym sezonie jest jakość…...

Szacunkowe, niższe plony jabłek na Węgrzech 

Węgierscy analitycy donoszą, że po rekordowych zbiorach z ubiegłego roku znacznie zmniejszy się produkcja jabłek w tym roku. Teraz widać także, że owoce będą...

Mistrz Cydru 2019 – rusza konkurs na najlepszy cydr! 

Już po raz trzeci Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru ogłasza konkursu na najlepszy, domowy cydr – Mistrz Cydru 2019. Do udziału zaprasza wszystkich cydrowników –...