1/2011

Kumulacja w Wilanowie – czyli… 

Z każdym kolejnym rokiem przybywa do Warszawy, na przełomie sierpnia i września, pokaźne grono sadowników, w celu zdobycia wiedzy na temat, jak, co i...

Zmęczenie gleby i odglebowe choroby truskawek 

Wdrożenie bezpiecznych dla środowiska metod dezynfekcji podłoża, ograniczenie stosowania fumigantów i innych środków niszczących patogeny i szkodniki znajdujące się w podłożu, opracowanie wytycznych zrównoważonego...

Podsumowanie minionego sezonu i rady na nowy 

Miniony sezon był najtrudniejszy w karierze dla większości uczestników III Spotkania Forum Doradców Sadowniczych pod auspicjami firmy Bayer CropScience. Jak stwierdzili zebrani w Lublinie, w każdym reprezentowanym...

Odmiany klubowe jeszcze nie dla nas? 

20 listopada ubiegłego roku Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. Szczepana Pieniążka w Skierniewicach oraz Zakład Zaopatrzenia Ogrodniczego Warka i FruitAkademia zorganizowały w Grójcu 3 Konferencję Odmianową pod hasłem:...

Jakich jabłek i gruszek szukają Polacy? 

26 sierpnia 2010 roku w hotelu Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim firma Tesco zorganizowała konferencję dla polskich producentów jabłek i gruszek dostarczających owoców do tej sieci. Głównym celem...

Nawożenie sadów fosforem i potasem – jesienią czy wiosną? 

Późna jesień to tradycyjny okres doglebowego nawożenia sadów – przede wszystkim potasem i fosforem w celu poprawy zaopatrzenia drzew w te składniki w przyszłym sezonie wegetacyjnym. Dodatkowo, tam...

Owady zapylające w sadzie 

Pszczoła miodna to najpopularniejszy owad kojarzony z zapylaniem kwiatów. Jednakże warto wiedzieć, że są od niej zwierzęta równie, a nawet czasami efektywniejsze w tym procesie. Mogą one...

Sytuacja na rynku jabłek deserowych w sezonie 2010/11 

Według nieostatecznych danych, zbiory jabłek w Polsce wyniosły w 2010 r. ok. 1,8-1,9 mln ton i były niższe niż w roku poprzednim o 28-32%. W obecnej dekadzie niższe były zbiory...

Choroby fizjologiczne jabłek – Cz. II. Choroby związane z warunkami przechowywania 

Choroby fizjologiczne, inaczej zwane nieinfekcyjnymi powstają w wyniku zaburzeń procesów fizjologicznych zachodzących w owocach. W poprzednim artykule omówione zostały choroby spowodowane warunkami wzrostu. W tej części opisane zostaną...

Czerwonomiąższowe odmiany jabłoni oraz możliwości ich wykorzystania w produkcji 

Polska jest jednym z największych producentów jabłek w UE, zbiory w 2009 roku wyniosły 2,6 mln ton. W ostatnim czasie spożycie owoców w Polsce wynosiło średnio 44,4 kg na...

Ostatnie artykuły

Rosjanin w białoruskim więzieniu za polskie jabłka 

Jak podała wczoraj, 17 czerwca Informacyjna Agencja Radiowa białoruski sąd skazał obywatela Federacji Rosyjskiej za reeksport z Białorusi do Rosji m.in. polskich jabłek. Firma Rosjanina...

Między skrzynkami… czereśnie, jabłka, truskawki, owoce miękkie 

Obecnie na rynku hurtowym Broniszach mamy cały przekrój owoców. Zaczynając na truskawkach a kończąc na jabłkach niemalże cały plac jest wypełniony sprzedającymi. Tonażowo najwięcej jest...

Jantoń zmienia nazwę na JNT Group 

Zarząd firmy Jantoń, jednego z największych na polskim rynku producentów i dystrybutorów win oraz wyrobów winiarskich, podjął decyzję o zmianie nazwy spółki na JNT...