1/2014

Zagrożenie dla drzew owocowych 

W ostatnich 20 latach zmiany w agrotechnice, zagęszczeniu drzew, odmianach, podkładkach (nie tylko jabłoni) były wręcz rewolucyjne. Ekstensywne sady zastąpiono intensywnymi z drzewami o...

Parch jabłoni – podsumowanie ostatniego sezonu 

Ze względu na stosunkowo niewielkie nasilenie objawów parcha jabłoni w większości sadów w sezonie 2012, spodziewano się, że w kolejnym potencjał infekcyjny patogenu będzie...

Teoria i praktyka w ochronie sadów jabłoniowych 

Integrowana Ochrona Roślin obowiązuje polskich producentów owoców i warzyw od 1 stycznia 2014 roku. W związku z tym muszą oni zaznajomić się z tym...

Integrowana Produkcja dziś i jutro 

Intensyfikacja produkcji rolnej, stosowanie coraz większej ilości nawozów sztucznych i środków ochrony roślin (ś.o.r.) niesie ze sobą ryzyko zanieczyszczenia środowiska naturalnego. Wzrost świadomości konsumentów...

Problemy z utrzymaniem jakości przechowywanych owoców 

Po trudnym sezonie wegetacyjnym i nieprzewidywalnym okresie zbioru owoców, również trwający sezon przechowalniczy przysparza sadownikom wielu kłopotów. Problemy zaczęły się już podczas przechowywania śliwek,...

Co zagraża jabłkom podczas przechowywania 

Sezon wegetacyjny w 2013 r. obfitował w niekorzystne warunki atmosferyczne. Zima, nie tylko w rejonie Sandomierza, przedłużyła się znacznie. Wegetacja była opóźniona, gdyż dopiero...

Badania i ich stosowanie w praktyce 

28 października ub.r. w Warce odbyło się seminarium sadownicze zorganizowane przez firmę COMPO Expert i skierowane do doradców sadowniczych, dystrybutorów nawozów, sadowników współpracujących z...

Ostatnie artykuły

Szybko powstaje zakład T.B. Fruit w Brzostowcu 

Gołym okiem widać, jak szybko postępują prace przy budowie nowej przetwórni T.B. Fruit w Brzostowcu koło Mogielnicy. Zakład ma kosztować 45 milionów euro i...

Evelina® odmiana klubowa – charakterystyka 

Evelina® (‘RoHo 3615’) jest czerwonym mutantem odmiany ‘Pinova’, który cechuje się wysoką plennością. Owoce wcześnie się wybarwiają i  są pokryte w ponad 80% pomarańczowo-czerwonym rumieńcem. ...

Jabłka deserowe kolejne nieznaczne wzrosty 

Jabłko przemysłowe jak na razie utrzymuje się na stałym poziomie i raczej nie zanosi się na spektakularne podwyżki. Raczej będzie to tendencja kierująca cenę...