4/2017

Przerzedzanie chemiczne jabłoni 

Rynek owoców stawia przed nami coraz większe wyzwania. Wymagania wobec jakości oferowanego towaru rosną i ten parametr decyduje o opłacalności produkcji. Owoce powinny być...

Regulowanie zachwaszczenia w sadzie 

Dobrze prowadzony i dochodowy sad wymaga racjonalnej regulacji zachwaszczenia. Chwasty zagrażają rozwojowi i plonowaniu drzew, gdyż konkurują z nimi o wodę, substancje pokarmowe i...

Problemy w okresie okołokwitnieniowym 

Kwitnienie roślin sadowniczych jest okresem szczególnie ważnym w ochronie przed chorobami. W wypadku jabłoni dochodzi w tym czasie zazwyczaj do najsilniejszych i najbardziej niebezpiecznych...

Dobrze rozpocząć sezon 

Podczas Przedwiośnia Sadowniczego (fot. 1), które firma Agrosimex zorganizowała w dniach 17–18 marca br. w Małej Wsi koło Belska Dużego starano się podpowiedzieć jakie...

Występowawnie i zwalczanie mszyc w sadach jabłoniowych 

Mszyce to znaczna grupa roślinożerców zasiedlających wszelkie gatunki roślin dziko bytujących i uprawnych, w tym jabłonie. Liczebność tych owadów jest zróżnicowana w latach i...

Mleko się już rozlało? 

Przymrozek, a raczej mróz trwający w różnych rejonach kraju od godziny 2200 (16.04) do 800 rano (17.04) i kolejny z 20 na 21 kwietnia...

Bezpieczna ochrona 

Wiosna to czas wykonywania wielu zabiegów zwalczających sprawców chorób i szkodniki w sadach. To także okres intensywnego rozwoju rodzin pszczelich, a w wypadku trzmieli...

Ostatnie artykuły

Pozbiorcze dokarmianie sadów 

Pomimo iż powoli zbliżamy się do zakończenia tegorocznego sezonu wegetacyjnego to intensywne prace agrotechniczne wciąż trwają, szczególnie w sadownictwie. Zabiegiem, który wciąż jest przed...

Znaleziono nową chorobę borówki wysokiej 

Naukowcy argentyńscy i hiszpańscy znaleźli nową chorobę porażającą borówkę wysoką oraz zidentyfikowali i opisali powodującego ją patogena. W hiszpańskiej prowincji Huelva rośnie około 3000 ha...

Zbyt wczesny zbiór jabłek częstym błędem w tym sezonie 

Istnieje kilka sposobów wyznaczania dojrzałości zbiorczej jabłek. Najczęściej termin zbioru określa się na podstawie wskaźników dojrzałości: rozkład skrobi (tekst skrobiowy), zawartość ekstraktu, zmiany jędrności...