6/2014

Letnie Pokazy Czereśniowe 

Odbyły się po raz trzeci 20 lipca 2014 r. w Górach Wysokich k. Sandomierza. Ich organizatorami były firmy Plantpress, Leaf Media oraz Świętokrzyski Ośrodek...

Wspomóc wybarwienie owoców 

Wybarwienie owoców to jedna z cech będąca wyznacznikiem ich jakości (fot. 1). Na tę ostatnią oraz wielkość plonu wpływ mają odmiana, podkładka, warunki glebowo-klimatyczne...

Przed sezonem przechowalniczym 

Konsument oczekuje przez cały rok owoców wysokiej jakości. Producent jabłek pracuje na nią przez cały sezon wegetacyjny. Od kwitnienia drzew do zbioru owoców bardzo...

Ochrona drzew owocowych jesienią 

Choroby kory i drewna są coraz groźniejsze dla drzew owocowych. Stanowią problem w sadach w pełni produktywnych i młodych (nawet w roku ich posadzenia),...

Nawożenie drzew ziarnkowych po zbiorach 

Aby uzyskać wysokie plony owoców dobrej jakości, należy dbać o drzewa nie tylko w sezonie wegetacyjnym, ale przez cały rok. Dla osób niezwiązanych z...

Aby się dobrze przechowały 

W lecie intensywnie rosnące pędy jabłoni wygrywają konkurencję z owocami o wapń transportowany od korzeni. Pierwiastek ten jest zużywany przez pędy jabłoni praktycznie w...

Mechaniczny zbiór owoców leszczyny 

Mechaniczny zbiór orzechów na plantacjach leszczyny jest coraz bardziej popularny. Wynika to przede wszystkim z konieczności usprawnienia samego zbioru owoców oraz obniżenia kosztów robocizny. Możliwości...

Ostatnie artykuły

Pozbiorcze dokarmianie sadów 

Pomimo iż powoli zbliżamy się do zakończenia tegorocznego sezonu wegetacyjnego to intensywne prace agrotechniczne wciąż trwają, szczególnie w sadownictwie. Zabiegiem, który wciąż jest przed...

Znaleziono nową chorobę borówki wysokiej 

Naukowcy argentyńscy i hiszpańscy znaleźli nową chorobę porażającą borówkę wysoką oraz zidentyfikowali i opisali powodującego ją patogena. W hiszpańskiej prowincji Huelva rośnie około 3000 ha...

Zbyt wczesny zbiór jabłek częstym błędem w tym sezonie 

Istnieje kilka sposobów wyznaczania dojrzałości zbiorczej jabłek. Najczęściej termin zbioru określa się na podstawie wskaźników dojrzałości: rozkład skrobi (tekst skrobiowy), zawartość ekstraktu, zmiany jędrności...