Gołym okiem widać, jak szybko postępują prace przy budowie nowej przetwórni T.B. Fruit w Brzostowcu koło Mogielnicy.
Zakład ma kosztować 45 milionów euro i ma być jedną z największych przetwórni owoców i jagód w kraju.
Przetwórnia ma rozpocząć produkcję w lipcu 2020 roku. Spoglądając na plac budowy, można odnieść wrażenie, że to się uda. Tym bardziej, jeśli sprawdzą się prognozy o łagodnej zimie.
Ukraiński oligarcha, Taras Barszczowski zapowiedział, że planowane moce przerobowe zakładu w Brzostowcu, to rocznie 300 tysięcy ton jabłek, 10 tysięcy ton truskawek, 6 tysięcy ton wiśni, 12 tysięcy ton malin oraz 7 tysięcy ton czarnej porzeczki
Jeśli chodzi o same jabłka, jak pisaliśmy w marcu, moce przerobowe mają wynosić około 3000 ton na dobę. Docelowo zakład ma być rozbudowany do 4500 ton jabłek na dobę. Oznacza to większe ilości niż może przetworzyć największy w regionie zakład Dohlera w Kozietułach.
Karol Pajewski