Jaka cena jabłek pozwoli zarobić sadownikom, którzy zdecydują się na długie przechowywanie jabłek? Oczywiście, odpowiedź nie będzie jednoznaczna. Finalna stawka gwarantująca zyski będzie inna w każdym gospodarstwie i zależy od długiej listy czynników. Kluczowe są jednak wydajność z hektara, koszty pracy i przechowywania…
Ile kosztowało nas wyprodukowanie kilograma jabłek?
Latem MODR opublikował tegoroczne koszty produkcji wszystkich gatunków zbóż, warzyw i owoców. Ośrodek w Radomiu wyliczył koszt produkcji jabłek.
W pierwszym wariancie przyjęto produkcję 20 ton jabłek deserowych i 5 ton jabłek przemysłowych na hektarze. Przy takim scenariuszu oraz sumarycznych kosztach na poziomie 34 300 zł, koszt wyprodukowania kilograma wyniósł 1,37 zł/kg.
W tym miejscu niejeden sadownik powie, że to dość niska wydajność jak na dzisiejsze realia i sady na najwyższym poziomie – to prawda. Jednak właśnie takie nakłady i plon przyjęli pracownicy radomskiego ODR-u.
Z drugiej strony, jest to często spotykana wydajność w przymrozkowym sezonie 2024/2025. Taka wydajność będzie również odpowiadać plonowaniu odmian takich jak Lobo czy Cortland, które pod tym względem znacząco ustępują odmianie Golden Delicous czy Red Jonaprince. W efekcie mamy ciekawą podstawę do dyskusji. To samo możemy powiedzieć o realiach rynkowych, które nie zawsze gwarantują sprzedaż jabłek z zyskiem…
Po ile sprzedać jabłka w styczniu, a po ile w czerwcu?
W powyższym przypadku każdy zerwany i zmagazynowany w komorze kilogram kosztuje nas 1,37 zł. Jak przeliczył w ostatnim webinarze Marcin Piesiewicz, jeśli zdecydujemy się na sprzedaż tuż po rozpoczęciu nowego roku, to każdy kilogram będzie kosztował już około 1,67 zł (po dodaniu kosztów przechowywania). Nadal mówimy tu tylko o zwrocie kosztów produkcji.
Ale są jeszcze straty w masie i straty jakościowe. Zatem w tym przypadku możemy przyjąć, że absolutnym minimum, które zapewni zwrot poniesionych kosztów jest około 1,80 zł za każdy kilogram.
Następnie mamy najważniejszą kwestię, czyli zysk. Mówiąc o satysfakcjonującej cenie w styczniu, „poruszamy się” przy kwocie 2,30 zł za każdy kilogram. Mówiąc o stawkach na sortowanie musiałyby one wynosić ponad 2,50 zł/kg. Niemniej satysfakcjonujące zyski to już kwestie indywidualne…
Jeśli zdecydujemy się na dłuższe przechowanie to oczywiście poniesiemy większe koszty. Po pierwsze, jabłka w analizowanym przykładzie na początku czerwca będą kosztowały razem z przechowaniem co najmniej 1,87 zł/kg. Większe będą ubytki w masie i straty jakościowe. Aby to zrekompensować, ceny powinny wynosić co najmniej 2,10 zł za każdy kilogram. Analogicznie, zysk przyniesie tylko sprzedaż powyżej 2,60 zł za każdy kilogram i co najmniej 3,00 zł/kg przy sprzedaży na sortowanie.