Polski eksport koncentratu jabłkowego przez cały sezon ustanowił nowy rekord.
Znaczne ilości stanowią jednak reeksportowane soki z innych krajów.
Polska wyeksportowała ponad 373 000 ton koncentratu jabłkowego w sezonie 2018/19, zgodnie z najnowszymi danymi celnymi: jest to najwyższy jak dotąd eksport.
Nie jest łatwo oszacować, ile koncentratu Polska faktycznie wyprodukowała w tym sezonie. Polska importowała około 38 500 ton z Mołdawii i Ukrainy. Przynajmniej część z nich była importowana na niższym poziomie Brix (około 42), a koncentracja zakończona w Polsce przed reeksportem.
Prognozy na polski eksport 2018/19 wynosiły 350 000 ton. Polska łatwo tę liczbę pokonała. Natomiast nie zrobiła tego, jeśli weźmie się pod uwagę ponownie wyeksportowany sok.
Karol Pajewski
Źródło: iegvu.agribusinessintelligence.informa.com