Kiku® (‘Kiku Fuji’) to odmiana klubowa o dużych, kulistych owocach pokrytych w 50-60% pomarańczowo-czerwonym, paskowanym rumieńcem.
Charakterystyka
Owoce tej odmiany charakteryzują się lepszym wybarwieniem od jabłek odmiany wyjściowej (‘Fuji’). Wysoką soczystość, słodki smak oraz kruchość miąższu jabłka zachowują nawet przez długi czas przechowywania. Zawartość ekstraktu dla tej odmiany wynosi >14,7° Brix, jednakże przy zachowaniu odpowiedniego stosunku kwasowości do cukrów. Dojrzałość zbiorcza przypada na kilka dni po odmianie ‘Golden Delicious’. Zapylaczami dla Kiku® są odmiany m. in. : ‘Gala’, ‘Golden Delicious’, ‘Granny Smith’, ‘Elstar’. Odmiana ta jest średnio podatna na parcha jabłoni oraz mało podatna na mączniaka jabłoni i zarazę ogniową.
Historia
W 1990 r. Luis Braun, specjalista sadowniczy z Południowego Tyrolu podczas podróży do Japonii w jednym z sadów zauważył interesującą gałąź jabłoni. Uznał ją za naturalną mutację i nazwał „KIKU8”. Po przywiezieniu jej Włoch rozpoczęły się prace hodowlane prowadzące do lepszego wybrawienia owoców. Po wielu latach prac hodowlanych oraz współpracy z instytutami badawczymi udało się wybrać satysfakcjonujący mutant, który rodzi powtarzalne jabłka.
Obecnie odmiana ta jest znana pod nazwą KIKU® i jej drzewka mogą być produkowane tylko przez szkółki posiadające na nią licencję.