Jak będzie wyglądało europejskie rolnictwo w 2035? Taką prognozę przygotowali eksperci do spraw rolnictwa z Komisji Europejskiej. Według niej może wzrosnąć konsumpcja jabłek.
Z prognozy dowiadujemy się, że konsumpcja jabłek może wzrosnąć, gdyż konsumenci zwrócą się ku świeżym, łatwym do spożycia owocom. Polska i Włochy pozostaną kluczowymi eksporterami jabłek w UE i mogą nawet zwiększyć swój eksport netto. Z drugiej strony spożycie brzoskwiń i nektaryn może spaść.
Z kolei spożycie wina w UE będzie nadal wykazywać tendencję spadkową i będzie dalej spadać o ponad 1% rocznie do około 20 litrów na mieszkańca do 2035 roku. W tym miejscu warto wspomnieć o problemach producentów we Francji, gdzie rząd dopłaca do karczowania winnic. Ma to być sposób na uporanie się z nadprodukcją win.
Bruksela zakłada, że do 2035 roku (zgodnie z wytycznymi Zielonego Ładu) powierzchnia gruntów odłogowanych wzrośnie do 7 milionów hektarów. Nie jest to dobra informacja, ponieważ potwierdza obawy sceptyków. Jeśli na taką skalę produkcja rolna w UE zostanie ograniczona to wzrośnie produkcja poza Wspólnotą, a razem z nią wzrośnie import żywności.
źródło: www.agriculture.ec.europa.eu