Oparzelizna powierzchniowa – jak jej zapobiec?

Oparzelizna powierzchniowa jest jedną z najbardziej uciążliwych chorób przechowalniczych. Na jej wystąpienie wpływa m. in. podatność danej odmiany. Szczególnie podatnymi są: ‘Red Delicious’ , ‘Cortland’, ‘Boiken’, jednak choroba może wystąpić również na innych odmianach np. ‘Idared’, ‘Mutsu’, ‘Golden Delicious’, ‘Ligol’, ‘Szampion’, ‘Jonagold’.

Na wystąpienie oparzelizny powierzchniowej szczególnie wpływają:

  • nieodpowiedni termin zbioru
  • wysokie temperatury podczas dojrzewania owoców
  • zbyt intensywne nawadnianie sadu przed zbiorem
  • nadmierne nawożenie azotem
  • niska zawartość wapnia w owocach
  • nieodpowiednie przechowywanie jabłek

Jak można zapobiec oparzeliźnie powierzchniowej?

Przede wszystkim zbierać owoce w odpowiednim terminie. W Polsce nadal w wielu sadach nie sprawdzamy stanu fizjologicznego owoców, nie kontrolujemy jędrności – wielu sadowników nawet nie dysponuje jędrnościomierzem w swoim gospodarstwie. Zastosowanie 1-MCP zmniejsza ryzyko wystąpienia tej choroby, jednak ta substancja nie jest panaceum na wszystkie problemy. Stosowanie 1-MCP jako jedynego zabiegu w walce przeciwko oparzeliźnie powierzchniowej opóźnia jej wystąpienie o 2-3 miesiące, ale nie zapobiega jej wystąpieniu. Dodatkowym opóźnieniem jej wystąpienia jest przechowywanie jabłek w warunkach niskotlenowych przy dodatkowym stosowaniu 1-MCP.

Tekst na podstawie wystąpienia prof. dr hab. Kazimierza Tomali
Czytaj więcej w 10/2019 MPS Sad

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności