Oparzelizna powierzchniowa jest jedną z najbardziej uciążliwych chorób przechowalniczych. Na jej wystąpienie wpływa m. in. podatność danej odmiany. Szczególnie podatnymi są: 'Red Delicious’ , 'Cortland’, 'Boiken’, jednak choroba może wystąpić również na innych odmianach np. 'Idared’, 'Mutsu’, 'Golden Delicious’, 'Ligol’, 'Szampion’, 'Jonagold’.
Na wystąpienie oparzelizny powierzchniowej szczególnie wpływają:
- nieodpowiedni termin zbioru
- wysokie temperatury podczas dojrzewania owoców
- zbyt intensywne nawadnianie sadu przed zbiorem
- nadmierne nawożenie azotem
- niska zawartość wapnia w owocach
- nieodpowiednie przechowywanie jabłek
Jak można zapobiec oparzeliźnie powierzchniowej?
Przede wszystkim zbierać owoce w odpowiednim terminie. W Polsce nadal w wielu sadach nie sprawdzamy stanu fizjologicznego owoców, nie kontrolujemy jędrności – wielu sadowników nawet nie dysponuje jędrnościomierzem w swoim gospodarstwie. Zastosowanie 1-MCP zmniejsza ryzyko wystąpienia tej choroby, jednak ta substancja nie jest panaceum na wszystkie problemy. Stosowanie 1-MCP jako jedynego zabiegu w walce przeciwko oparzeliźnie powierzchniowej opóźnia jej wystąpienie o 2-3 miesiące, ale nie zapobiega jej wystąpieniu. Dodatkowym opóźnieniem jej wystąpienia jest przechowywanie jabłek w warunkach niskotlenowych przy dodatkowym stosowaniu 1-MCP.
Tekst na podstawie wystąpienia prof. dr hab. Kazimierza Tomali
Czytaj więcej w 10/2019 MPS Sad