Jak przygotować do sezonu i konserwować tradycyjne sekatory?

ostrzenie sekatora

Przed rozpoczęciem cięcia zimowego warto zadbać o nasze narzędzia niezależnie od ich wartości. Odpowiednio często serwisowane sekatory odwdzięczą się dłuższą żywotnością. 

Tradycyjny sekator to bardzo proste narzędzie. Niemniej także w jego przypadku obowiązują te same prawa co przy bardziej zaawansowanych urządzeniach. Brak podstawowych czynności serwisowych oznacza skrócenie żywotności sekatora. Co należy zrobić przed sezonem oraz jak często ostrzyć i smarować nasze narzędzia?

Podstawowe, proste i szybkie czyszczenie opiera się w zasadzie jedynie na usunięciu organicznych zabrudzeń na ostrzu i przeciwostrzu. Do tego celu można użyć teoretycznie tradycyjnych środków czystości, jednak znacznie lepiej sprawdzają się specjalistyczne środki do usuwania zabrudzeń organicznych. Nakładamy niewielką ilość produktu na ostrze i przeciwostrze, a po kilku, kilkunastu sekundach dokładnie wycieramy szmatką lub papierowym ręcznikiem. 

Kolejnym krokiem, który wykonujemy bardzo często jest ostrzenie. Jak często trzeba ostrzyć sekator? Prawidłową odpowiedzią jest stwierdzenie: tak często, jak to konieczne.  Ostrzymy ostrze pod takim kątem, pod jakim zostało wykute małymi, okrężnymi ruchami osełki od nasady ku końcowi ostrza. Z drugiej strony przeciągamy ostrze po płaskiej stronie raz czy dwa razy pod niewielkim kątem. Warto natomiast nie popełniać częstego błędu, którym jest „ostrzenie” przeciwostrza, jest całkowicie niepotrzebne. Jeśli ostrzymy sekator kowadełkowy to wykonujemy lustrzane obicia tego samego ostrzenia

Dokładne czyszczenie wykonujemy raz w miesiącu. Warto je również wykonać przed rozpoczęciem cięcia. W tym wypadku sekator należy rozłożyć na części pierwsze. Jeśli mamy je rozłożone na stole nakładamy wspomnianą wyżej substancje do usuwania zabrudzeń organicznych. Kolejnym krokiem jest nałożenie smaru. Czy to na ostrzu czy na przeciwostrzu producenci nierzadko stosują różnego rodzaju wyżłobienia lub zagłębienia gdzie część tego smaru zostaje po to, aby smarowanie było odpowiednie przez dłuższy czas. 

sekator

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here