Wyniki eksportowe Turcji potwierdzają globalne zainteresowanie koncentratem jabłkowym. Wzrost wynosi aż 60% rok do roku.
Od stycznia do września tego roku Turcja zanotowała 60% wzrost eksportu koncentratu jabłkowego. W ubiegłym roku sprzedano produkt za 86 milionów dolarów, a w tym za 139 milionów. Biorąc pod uwagę nieznaczne wahania cen, Turcja wysłała w świat znacznie większy wolumen koncentratu. Głównymi odbiorcami są Stany Zjednoczone, Holandia i Włochy.
Wyniki, jakie Turcy osiągają w eksporcie są podobne do wyliczeń analityków z DG Agri. Ich zdaniem Eksport europejskiego koncentratu ma wzrosnąć o 67% Sytuacja dotyczy w takim samym stopniu koncentratu wyprodukowanego w Polsce. Od wielu miesięcy nasz produkt jest znacznie bardziej konkurencyjny od chińskiego. Mimo tego nie zmienia się polityka zakupowa branży przetwórczej.
Turcja w ostatnich latach wyprzedziła Austrię pod względem produkcji koncentratu jabłkowego. Dziś na pierwszym miejscu podium globalnej produkcji znajdują się Chiny, następnie Polska, a na trzecim miejscu Turcja. Turecki koncentrat jest od kilku lat stale obecny na rynku amerykańskim. Przypomnijmy, że Stany Zjednoczone to jego największy importer na świecie.
Źródło: turecka agencja prasowa Anadolu