Eksport europejskiego koncentratu ma wzrosnąć o 67%

przerywka

W tym sezonie prognozowany jest wzrost eksportu przetworzonych jabłek z Europy. Lwią część tego eksportu stanowi koncentrat jabłkowy, w tym produkt z Polski. Polityką zakupową przetwórcy w Polsce pokazują, że surowiec nadal „nie jest im potrzebny”. 

Według najnowszego raportu DG Agri dla Komisji Europejskiej eksport przetworzonych jabłek z Unii Europejskiej może w tym sezonie wzrosnąć o 67% do poziomu blisko 500 000 ton (27% w górę w porównaniu ze średnią z 5 ostatnich lat). Pod mianem przetworzonych jabłek znajduje się przede wszystkim koncentrat jabłkowy.

Wysokie ceny w USA, stabilne ceny koncentratu na zachodzi Europy i prognozy wzrostu eksportu warto zestawić z polityką zakupową przetwórców. Branża daje sygnały, że nie potrzebuje surowca i obniża ceny. Rynek z kolei daje całkowicie odwrotne informacje. W grę wchodzą ogromne pieniądze i to one są przyczyną napięcia na rynku.

Powodów prognozowanych wzrostów jest kilka. Między innymi większy tonaż jabłek przeznaczonych do przetwórstwa. Kluczowe znaczenie mają w tym miejscu zbiory w Polsce. Ponadto analitycy notują stały i duży popyt ze strony Stanów Zjednoczonych. Jednak najistotniejsza jest przewaga konkurencyjna europejskiego koncentratu jabłkowego nad produktem chińskim. Są to niższe koszty transportu i zerowe cła.

W tym roku do przetwórstwa w UE trafi 4,1 miliona ton jabłek. W poprzednich dwóch latach było to nieco poniżej 4 milionów ton. Jak widzimy na wykresie poniżej eksport świeżych jabłek z Europy spada, a rośnie eksport jabłek przetworzonych – soków i koncentratów.

Eksport jabłek deserowych i przetworzonych z Europy. Źródło: DG Agri

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here