Spożycie owoców w Rosji szybko rośnie

Na przestrzeni ostatnich lat w Rosji rośnie spożycie świeżych owoców. Osiągnięcie samowystarczalności będzie zatem dużym wyzwaniem dla kraju. Zwłaszcza, jeśli trend się utrzyma.

Rosyjski Bank Rolny podał, że do końca 2021 roku spożycie świeżych owoców w Rosji wzrosło do 63 kg rocznie (średnio) na osobę. Najciekawszym zagadnieniem jest fakt, że spożycie to wzrosło w ciągu ostatnich 30 lat o niemal 30 kg na osobę. Można powiedzieć, że Rosja dosyć szybko „goni” pod tym względem Europę. Niemniej do średniej unijnej nadal Rosjanom daleko. Średnie spożycie owoców UE wynosi 77 kilogramów rocznie na mieszkańca.

Ograniczając się do branży sadowniczej na przestrzeni ostatniej dekady znacząco spadło spożycie jabłek w Polsce. Jest to istotny czynnik wpływający na handel w naszym kraju.  Załóżmy, że w wyniku (przykładowo) skutecznych działań promocyjnych spożycie jabłek w Polsce wzrośnie o 2 kg na osobę. Zagwarantuje to dodatkowy zbyt na około 75 000 ton jabłek.

Cieszy z kolei wzrost spożycia owoców jagodowych, który najprawdopodobniej nadal będzie rósł. Jest on najbardziej widoczny w przypadku borówek. Trend ten notujemy w Polsce i wszystkich krajach, gdzie sprzedaje się borówki. W naszym kraju rośnie także spożycie pozostałych owoców jagodowych. 

Rosjanie informują, że na przestrzeni ostatnich lat stale rośnie krajowa produkcja, a spada import. Udział importu w strukturze rynku zmniejszył się z 72% do 58%, a udział produkcji krajowej wzrósł z 28% do 42%. Nie brakuje również informacji o nadchodzącej samowystarczalności Rosji w kwestii produkcji ogrodniczej. Będzie ono tym trudniejsze, jeśli krajowa konsumpcja będzie rosła w dotychczasowym tempie. 

źródło: agri-news.ru / Freshfel Europe

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here