W najnowszym MPS SAD 9/2020

Zbiory i jakość jabłek na świecie mają ogromny wpływ na sytuację
w handlu tymi owocami, również w naszym kraju. Warto ją na bieżąco
śledzić.  We wrześniowym numerze Miesięcznika Praktycznego Sadownictwa SAD mowa między innymi o szacunkach zbiorów przedstawionych na kongresie Prognosfruit. Dodatkowo, przedstawiony został temat wyznaczania terminu zbioru jabłek. 

Monika Strużyk – redaktor naczelny MPS SADZ przedstawionych przez WAPA prognoz wynika, że w tym roku w UE zbiory jabłek będą podobne do ubiegłorocznych i wyniosą 10 711 tys. ton (w 2019 r. – 10 783 tys. ton). Jest to tylko o 4% mniej niż średnia z ostatnich trzech lat. Wyższe będą natomiast od ubiegłorocznych zbiory gruszek. Prognozuje się, że wyniosą one 2199 tys. ton, czyli owoców tego gatunku będzie o około 12% więcej w porównaniu do 2019 r. – 1959 tys. ton. Szacuje się, że najwięcej jabłek w UE zebranych zostanie w Polsce – 3400 tys. ton, na drugim miejscu uplasują się Włochy – 2080 tys. ton, na trzecim Francja – 1431 tys. ton, a na czwartym Niemcy – 951 tys. ton. W skali globalnej niższe będą od ubiegłorocznych
zbiory jabłek, m.in. w Chinach, w Rosji i w USA. Natomiast prognozuje się, że więcej jabłek niż rok temu zostanie zebrane m.in. w Turcji, na Ukrainie, w Serbii, w Macedonii i w Kanadzie.

Ponadto w najnowszym numerze MPS SAD – 9/2020 między innymi o:

Podczas tegorocznego kongresu Prognosfruit, podobnie jak w ubiegłych latach, dane przedstawione przez członków WAPA (World Apple and Pear Association) zostały zebrane przy wsparciu krajowych organizacji producentów różnych państw członkowskich UE oraz z innych państw.
Z przedstawionych prognoz wynika, że w tym roku w UE zbiory jabłek będą podobne do ubiegłorocznych i wyniosą 10 711 tys. ton (w 2019 r – 10 783 tys. ton). Jest to tylko o 4% mniej niż średnia z ostatnich trzech lat. Wyższe będą natomiast od ubiegłorocznych zbiory gruszek. Prognozuje się, że wyniosą one 2199 tys. ton, czyli owoców tego gatunku będzie około 12% więcej w porównaniu do 2019 r. –1959 tys. ton.

Monika Strużyk

Czytaj dalej – strony 6-10 w MPS SAD 9/2020

Jabłka do przechowywania należy zbierać, gdy osiągną dojrzałość zbiorczą. Zebrane zbyt
wcześnie, często są niedostatecznie wyrośnięte, słabo wybarwione, zbyt twarde, zawierają
mało cukrów. Są podatne na więdnięcie (szybciej transpirują), a także częściej obserwuje się wystąpienie gorzkiej plamistości podskórnej, oparzelizny powierzchniowej i zbrązowienia przygniezdnego. Natomiast owoce zebrane zbyt późno, są wprawdzie dobrze wyrośnięte, mają jednak już żółtą skórkę z intensywnym rumieńcem, krócej się przechowują, mają tendencję do rozpadu wewnętrznego, są bardziej podatne na uszkodzenia pod wpływem dwutlenku węgla.

Monika Strużyk

Czytaj dalej – strony 22-25 w MPS SAD 9/2020

W ostatnich latach powstała ogromna liczba nowoczesnych obiektów przechowalniczych, wyposażonych w najnowocześniejsze urządzenia mające zapewnić optymalne warunki przechowywanym owocom oraz łatwe, szybkie i efektywne przygotowanie ich do sprzedaży. Jednak nawet najbardziej nowoczesne metody przechowywania nie poprawią jakości
owoców. Jakość buduje się bowiem w sadzie, a podtrzymuje w obiekcie przechowalniczym. Składają się na nią wszystkie zabiegi agrotechniczne prowadzone w sezonie, zweryfikowane
przez przebieg warunków atmosferycznych.

Czytaj dalej – strony 46-52 w MPS SAD 9/2020

Bawełnica korówka występuje coraz powszechniej w wielu sadach i wyrządza znaczne szkody, głównie w uprawie jabłoni. W ostatnich kilku sezonach wegetacyjnych w niektórych
kwaterach można również spotkać „brudne owoce” pokryte czarnym nalotem grzybów sadzakowych. Jest to efekt żerowania bielika klonowca.

Czytaj dalej – strony 53-56 w MPS SAD 9/2020W Polsce, w Hiszpanii oraz we Włoszech skoncentrowane jest łącznie 2/3 całkowitej powierzchni produkcji owoców w UE. Polska jest również jednym z czterech największych producentów jabłek w Europie. Mimo to blisko 30% polskich sadowników twierdzi, że sytuacja sadownictwa w naszym kraju jest zła. Nasze sadownictwo stoi przed wieloma wyzwaniami, tym bardziej w obliczu obecnej pandemii koronawirusa i suszy, które generują
straty. Jak spowolnić wzrost kosztów? W jaki sposób grupy producenckie mogą uzyskać lepsze ceny handlowe? Na co pozwoli efektywne współdziałanie ośrodków i instytucji? Na te i inne pytania odpowiedziała Unia Owocowa w raporcie „Trendy na polskim rynku sadowniczym”, który podsumowuje zeszły sezon na rynku owoców i warzyw oraz weryfikuje prognozy na kolejny.

Źródło: inf. prasowa Stowarzyszenia Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw „Unia Owocowa”

Czytaj dalej – strony 63-67 w MPS SAD 9/2020

Czytaj dalej – strony 63-67 w MPS SAD 9/2020

Nie zwlekaj zaprenumeruj MPS SAD

lub kup najnowszy numer 9/2020:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności