Na aukcjach w krajach Beneluksu gruszki osiągają już nieco wyższe ceny niż w ostatnim tygodniu sierpnia. Owoców jest mniej, a stawki muszą zrekompensować koszty schładzania.
Zbiory konferencji w Belgii i Holandii trwają już trzeci tydzień. Od końca sierpnia ponownie publikowane są notowania z tamtejszych aukcji i zauważamy już konkretne trendy. Ceny mniejszych owoców (od 50 do 60 mm) – wzrosły o 0,26 – 0,30 zł/kg (6 – 7 centów) od końca sierpnia. Z kolei ceny największych gruszek (powyżej 70 mm) nieco spadły i kosztują dziś najczęściej 4,07 zł/kg (0,95 zł/kg).
Jeśli chodzi o gruszki drugiej klasy, sytuacja wygląda nieco inaczej. Ceny wzrosły średnio o 0,20 zł/kg (5 centów) dla wszystkich rozmiarów. To naturalny mechanizm, gdy przy wyższych cenach towaru najwyższej jakości rośnie popyt na towar drugiej klasy i tym samym rosną jego ceny. Ponadto, sadownicy z Holandii zgłaszają mniejszy popyt ze strony kupujących z Polski.
Holendrzy znani są ze skrupulatnego liczenia kosztów produkcji. Owoce, które trafiły do chłodni około 26 sierpnia, „skonsumowały” już nieco energii elektrycznej. Wzrosty cen będą zatem w kolejnych tygodniach będą przede wszystkim argumentowane poniesionymi kosztami.
Indeks cen dla Konferencji pierwszej klasy w Belgii jest najwyższy od 2015 roku i wynosi 3,81 (0,89 EUR/kg). Jest to składowa cen wszystkich rozmiarów w różnych proporcjach z dwóch systemów aukcyjnych.
źródło: www.fruittradingcompany.be
zdjęcia: Kamila Jankowska