Chińczycy, dzięki niższym kosztom produkcji są bardzo konkurencyjni na rynku koncentratu jabłkowego. To oni dziś najwięcej sprzedają w USA.
Przypomnijmy, że Stany Zjednoczone są największym importerem koncentratu jabłkowego na świecie. Zatem sytuacja na tamtejszym rynku bezpośrednio i pośrednio wpływa na sytuacje w Polsce. Od kilku lat wiążemy duże nadzieje z wysyłkami w tym kierunku.
Europejski koncentrat jest na rynku amerykańskim najdroższy. Tam gdzie najwyższe ceny, tam najniższy popyt. Informuje o tym amerykański Departament Rolnictwa w ostatnim raporcie o rynku koncentratu jabłkowego. W przypadku dostaw z Europy czytamy – „popyt dość niski”.
Mówimy dziś o cenach od 16 do niemal 19 zł za litr (po przeliczeniu). Tak wysokie ceny za europejski produkt sprawiają, że amerykańscy przedsiębiorcy kupują dziś przede wszystkim w Chinach i w Turcji. Europejskie dostawy są jak na razie symboliczne.
Dlaczego Chiny? Odpowiedź jest banalnie prosta – cena. Chiński koncentrat po opłaceniu ceł kosztuje w USA od 12 do 14 zł za litr. Jest zatem średnio o 25% tańszy od europejskiego, czyli również polskiego produktu.
źródło: www.ams.usda.go