W najnowszym MPS SAD 2/2020

Zdjęcie sadu - MPS Sad 2/2020

W tym roku u większości gatunków sadowniczych – jeśli w kolejnych tygodniach nie wystąpią znaczne spadki temperatury, a wiosną przymrozki – zapowiada się bardzo intensywne kwitnienie.


Monika Strużyk – redaktor naczelny MPS SADW celu uzyskania wysokiej jakości plonu owoców odpowiedniej wielkości, dobrze wybarwionych oraz aby drzewa nie wpadły w przemienność owocowania, niezbędne będzie wykonanie przerzedzania kwiatów/ zawiązków. Pierwszym jego etapem jest cięcie i formowanie drzew. Wpływa ono zarówno na jakość owoców, jak i na coroczne plonowanie jabłoni. Aby przyniosło oczekiwane efekty, musi być wykonane w sposób umiejętny z uwzględnieniem charakteru owocowania danej odmiany. Inaczej bowiem zabieg ten należy przeprowadzić u odmian o skłonności do przemiennego owocowania, a inaczej u odmian plonujących regularnie – więcej czytaj str. 16 i 20. w MPS SAD 2/2020 – Redaktor naczelny Monika Strużyk.

Darmowy numer TMJ - baner corner

Ponadto w najnowszym numerze MPS SAD – 2/2020 między innymi o:

W systemie GuyotW kontekście jakości owoców i wzrostu kosztów siły roboczej wąska ściana owoconośna ma z pewnością więcej zalet niż system tradycyjnego wrzeciona. Wyzwaniem jest jednak znalezienie równowagi pomiędzy powierzchnią, jaką zajmuje część drzewa produkująca owoce, a przestrzenią między rzędami drzew, aby zapewnić najwyższą możliwą produkcję w sadzie. Można to osiągnąć przez dostosowanie systemu sadzenia i prowadzenia drzew.

Architektura drzewa - System GuyotCzytaj dalej – strony 6-14 w MPS SAD 2/2020


 

Gleba też może być „zmęczonaW największych zagłębiach sadowniczych, od kilku już lat, wyraźnie zaczyna brakować najważniejszego zasobu, jakim jest gleba. W rejonie Grójca, Warki, Sandomierza widać wyraźnie z jednej strony deficyt dostępnej ziemi, która nie była nigdy pod uprawami sadowniczymi, a z drugiej strony skutki wieloletniej uprawy drzew na tych samych stanowiskach. Jeżeli dobrze popatrzymy, to zauważymy, że krajobraz tych regionów sadowniczych praktycznie nie zmienia się od 50 lat. Oczywiście detale zmieniają się, jednak zasadniczy komponent krajobrazu, czyli drzewa, nadal stanowią jego najistotniejszą, nieodłączną część. Wieloletnia uprawa tego samego gatunku lub gatunków pokrewnych na tym samym stanowisku powoduje tzw. zmęczenie gleby. Zjawisko to nabiera znaczenia w nowoczesnych, gęstych, intensywnych nasadzeniach, gdzie okres od posadzenia drzew do pierwszych większych zbiorów musi być jak najkrótszy. Ważne jest to szczególnie teraz, gdy zaczynają się liczyć nawet najdrobniejsze błędy, które wpływają na opłacalność produkcji.

Czytaj dalej – strony 57-62 w MPS SAD 2/2020


 

Nowe techniki uprawy oraz nowe odmiany czereśni i śliw - MPS Sad 2/2020Każdej wiosny firma konsultingowa StonefruitConsult, filia holenderskiego Fruitconsult, Delphy oraz firma konsultingowa CAF organizują dzień informacyjny dla swoich klientów. Podczas ostatniego z nich, który odbył się w połowie marca ub.r., doradcy ds. uprawy podzielili się wiedzą na temat kilku nowych rozwiązań w technice uprawy czereśni i śliw.

  • Zrównoważone owocowanie,
  • Uprawa czereśni w doniczkach,
  • Termin sadzenia śliw,
  • Większe plony dzięki częstszemu podlewaniu,
  • Rozpostarcie osłon nad drzewami czereśni – temperatura,
  • Rozłóż ocenę na więcej lat,
  • Obiecujące odmiany czereśni,
  • Ograniczenie wzrostu czereśni.

Czytaj dalej – strony 34-39 w MPS SAD 2/2020


Handel jabłkami wchodzi w decydującą fazę MPS Sad 2/2020Zgodnie z danymi Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB, przeciętna cena jabłek deserowych w I klasie jakości wynosiła w połowie stycznia 1,43 zł/kg. Najniższe ceny otrzymywali dostawcy owoców odmian ‘Idared’ (1,00–1,30 zł/kg) oraz ‘Gloster’ (1,10–1,50 zł/kg). Za wysortowane jabłka odmian ‘Szampion’ i ‘Jonagored’ płacono od 1,20 do 1,60 zł/kg, a odmiany ‘Ligol’, której w tym sezonie brakuje, oraz ‘Red Jonaprince’ od 1,20 do nawet 1,70 zł/kg. Najdroższe były jabłka odmiany ‘Gala Royal’ – oferowano za nie od 1,60 do 2,10 zł/kg. Odmiany ‘Gala Must’
i ‘Golden Delicious’ najczęściej sprzedawano po 1,20 do 1,70 zł/kg. W punktach skupu za jabłka do przetwórstwa najniższej jakości oferowano od 0,40 zł/kg, natomiast za lepszej jakości surowiec pośrednicy płacili od 0,50 do 0,55 zł/kg, a zakłady przetwórcze do 0,60 zł/kg.

  • Sprzedaż jabłek deserowych,
  • Jakość a cena,
  • Organizacja rynku,
  • Umiesz liczyć, licz na siebie,
  • Czysta ekonomia – koszty i przychody.

Czytaj dalej – strony 64-68 w MPS SAD 2/2020


Nie zwlekaj zaprenumeruj MPS SAD na 2020

lub kup najnowszy numer 2/2020:

MPS Sad 2/2020 - odkładka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here