Suszone jabłka. UE więcej importuje niż eksportuje

suszone jabłka

Produkcja suszonych jabłek w porównaniu do produkcji soków i koncentratów jest niszą. Nadal mówimy tu jednak o rynku na kilkanaście tysięcy ton produktu w sezonie.

W minionym sezonie 2021/2022 całkowity import suszonych jabłek do Unii Europejskiej  wyniósł 11 600 ton. Prawie połowę tego wolumenu sprowadzono do Wspólnoty z Turcji. Z kolei całkowity unijny eksport suszonych jabłek wyniósł niespełna 3000 ton. W tym wypadku niemal połowa eksportu trafiła do Wielkiej Brytanii.

  • rosahumus agrosimex gleba

Powyższe zestawienie daje wyraźny opis tego, jak funkcjonuje stosunkowo mały rynek suszonych jabłek w Unii Europejskiej. Ujemne saldo w handlu międzynarodowym może wydawać się impulsem do rozwoju tego typu przetwórstwa na większą skalę w naszym kraju. Surowca mamy przecież pod dostatkiem.

Jednak kluczową zmienną w procesie suszenie są koszty energii potrzebnej do pozbycia się wody z owoców oraz koszty pracy. W tych dwóch kwestiach przewagę bez wątpienia ma Turcja. Szalę korzyści na naszą stronę mogłaby przechylić na przykład nowa, wydajna technologia suszenia owoców, w tym jabłek. Innym impulsem może być jeszcze większe wspieranie przez rząd małego przetwórstwa (np. niższe opodatkowanie), które skuteczniej potrafiłoby zagospodarować nadwyżkę jabłek na rynku.

integrowana produkcja związek polsie odmiany promocja

suszone jabłka

źródło: Raport Komisji Europejskiej. The apple market in the EU: Trade on processed products

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here