W ramach kampanii „Czas na zrównoważoną produkcję owoców” wydany został poradnik dla sadowników. Jest to kompendium wiedzy o tym, jak prowadzić swój sad w systemach produkcji jak: Integrowana Produkcja, zero pozostałości czy ekologiczna. Więcej o poradniku mówi w materiale filmowym prof. dr hab. Joanna Puławska (Instytut Ogrodnictwa – PIB).
O Poradniku produkcji owoców
Poradnik produkcji owoców zawiera wytyczne dla produkcji jabłek, malin, borówek i porzeczek w systemach: Integrowanej Produkcji, zero pozostałości oraz ekologicznym. Autorzy to prof. dr hab. Joanna Puławska (Instytut Ogrodnictwa – PIB), Izabela Majewska-Dudek, Dorota Metera, dr Michał Pniak, Tomasz Sikora i Piotr Zieliński. Poradnik dostępny jest za darmo.
Integrowana Produkcja
Integrowana Produkcja roślin to certyfikowany system jakości żywności. Priorytetem są metody niechemiczne, a chemiczne stosuje się tylko w razie potrzeby. Od 2014 roku wszyscy profesjonalni użytkownicy środków ochrony roślin muszą stosować integrowaną ochronę roślin – środki chemiczne stosowane są tylko w konieczności (jeśli zagrożenie ze strony agrofagów jest tak duże, że wiązałoby się to ze stratami w produkcji).
Zero pozostałości
System zero pozostałości jest podobny do Integrowanej Produkcji, ale środki chemiczne stosuje się tylko do pewnej fazy rozwoju roślin, aby uniknąć pozostałości środków ochrony roślin w owocach.
System ekologiczny
W systemie ekologicznym stosuje się naturalne środki i procesy. Można powiedzieć, że jest to najbardziej „zielona” metoda spośród wymienionych.
Czego dowiemy się z Poradnika produkcji owoców?
O sukcesie produkcji sadowniczej decyduje wiele połączonych ze sobą czynników. Ważne są wszystkie etapy produkcji, począwszy od wyboru pola pod sad czy plantację. Jest to również odpowiednie przygotowanie gleby, wykonanie koniecznych analiz, a także dobór materiału nasadzeniowego o dobrej zdrowotności. Nawożenie, wapnowanie i regulacja zachwaszczenia to kolejne istotne elementy. W poradniku opisane są również ochrona roślin przed szkodnikami i chorobami oraz inne aspekty prowadzenia sadu.
Zrównoważona produkcja
Zrównoważona produkcja nie powinna budzić wśród sadowników niepokoju. Wielu z nich prowadzi taką produkcję, a wynika to z prostej ekonomii. Nie nawozimy „na oko”, a zabiegi wykonujemy tylko wtedy, kiedy zachodzi taka potrzeba. Poza tym skupiamy się na zapobieganiu presji, a nie leczeniu jej skutków. Warto zauważyć, ze sadownicy są otwarci na nową wiedzę i metody, które pomagają prowadzić sad w sposób bezpieczny i zrównoważony.