W nowym sezonie sytuacja na rynku soku pomarańczowego nadal będzie pozytywnie wpływać na producentów soku jabłkowego. Ceny pierwszego są najwyższe w historii.
Stale rosną ceny koncentratu pomarańczowego na kontraktach i giełdach towarowych. Aktualna hurtowa cena pobiła już wszystkie historyczne rekordy. Dziś tona na kontraktach kosztuje trudne do wyobrażenia 38 tysięcy złotych! Dla porównania tona koncentratu jabłkowego kosztuje około 7800 złotych.
Wyższe ceny to mniejszy popyt ze strony konsumentów na całym świecie. To oczywiste, że producenci soków muszą podnieść ceny i robią to już od kilku miesięcy. Równocześnie wobec wyższych stawek popyt będzie przesuwał się w stronę innych soków, także soku jabłkowego.
Zatem w nadchodzącym sezonie będzie to kolejny, pośredni czynnik wspierający wzrosty cen koncentratu jabłkowego. Warto również mieć na uwadze dalsze zaostrzanie się wojny handlowej miedzy USA i Chinami. Obie strony wprowadzają coraz wyższe cła na kolejne produkty. Niewykluczone, że polskie soki zyskają na tym, że zakup chińskiego koncentratu będzie dla Amerykanów coraz droższy i trudniejszy.
Wszystkiemu winna jest bakteria, która powoduje zielenienie cytrusów. Ta nieuleczalna choroba dziesiątkuje sady pomarańczowe w największych zagłębiach produkcji. Brazylia spodziewa się najniższych zbiorów od 35 lat, podobnie jest na Florydzie i w Meksyku.
źródło: www.biznes.interia.pl