Od wielu miesięcy ceny koncentratu jabłkowego były bardzo stabilne. Obecnie natomiast widać spore ożywienie, jeśli chodzi o handel europejskim koncentratem na rynku amerykańskim.
Nieco zwiększa się wolumen w handlu koncentratem jabłkowym w przypadku eksportu do Stanów Zjednoczonych. Wraz ze wzrostem popytu ze strony odbiorców zza oceanu, wzrosły ceny. Niestety, nadal ceny surowca dla polskich sadowników nie są w żaden sposób zależne od globalnych trendów w handlu zagęszczonym sokiem jabłkowym. Pamiętajmy, że z wielu przetwórni w Polsce koncentrat jabłkowy jest obecnie eksportowany także do Stanów Zjednoczonych.
Od początku przetwórstwa tegorocznych plonów, to jest od 15 lipca ceny koncentratu jabłkowego na europejskim rynku są bardzo stabilne. Przez trzy miesiące zawierały się w przedziałach od 1,15 do 1,25 € za kilogram (5,16 – 5,61 zł/kg). Jak widać, różnica maksymalnej do minimalnej ceny z tego okresu to tylko 8%. Dla kontrastu ten sam współczynnik dla jabłek przemysłowych wyniósł aż 38%.
Drugi tydzień z kolei drożeje europejski koncentrat jabłkowy na amerykańskim rynku. Wykresy prezentują ceny europejskiego i chińskiego koncentratu w USA od początku września. Jak widać w przypadku produktu z Europy we wrześniu eksportowano bardzo małe ilości. Na tyle małe, że nie raportowano nawet cen z tamtego okresu.
Przez wiele tygodni ceny były stałe na poziomie od 7,50 do 8,00 $ za galon (7,61 – 8,12 zł/kg) Obecnie minimalne ceny transakcyjne są na poziomie ponad 8,00$ za galon w przypadku koncentratu z Europy. Nie inaczej jest w przypadku chińskiego produktu. Ten przez ostatnie dwa tygodnie zyskuje po 0,45 – 0,50 $ na każdym galonie. Chociaż wzrosty to w przeliczeniu to 50 – 60 groszy na litrze i mogą wydawać się symboliczne czy nieznaczące, to prawda jest nieco inna. Mnożąc te stawki przez tysiące litrów i kilka wysyłek, producent w pozytywny sposób odczuwa te nieznaczne wzrosty na swoich finansach.
Obecnie widać ożywienie w handlu zagęszczonym sokiem jabłkowym. Za oceanem ceny zaczynają rosnąć. Powodów jest kilka. Nieco mniejsza, globalna podaż w połączeniu z porównywalnym popytem, skutkuje delikatnymi wzrostami. Ponadto, jak informują angielscy analitycy, koncentraty owocowe z tropikalnych owoców są obecnie niezwykle drogie. W związku z powyższym do soków multiwitaminowych używa się nieco więcej soku jabłkowego, co również wpływa na popyt.
Te z pozoru nieznaczące powody dają w skali Stanów Zjednoczonych wymierne korzyści eksporterom zagęszczonego soku jabłkowego z Chin, Polski czy Turcji. Kolejną istotną kwestią jest kurs dolara do złotówki. Jeśli dolar umocni się względem naszej złotówki, to najprawdopodobniej zaobserwujemy jeszcze większy wolumen wysyłek.
Dane: USDA, National Apple Processing Report