Holendrzy rezygnują z jabłek na rzecz czereśni i grusz

golden delicious

Z nowych danych statystycznych wynika, że całkowita powierzchnia upraw owoców w Holandii nieznacznie spadła w tym roku. W 2019 roku wynosiła 20 380 ha, teraz spadła do 20 120 ha.

Największy spadek widać w przypadku jabłoni. W ciągu jednego roku Holendrzy zmniejszyli powierzchnię nasadzeń tego gatunku o 200 hektarów. Teraz sady jabłoniowe w Holandii zajmują 6 220 hektarów. 

Wzrost dotyczy areału upraw dotyczy grusz i czereśni. Powierzchnia uprawy grusz wzrosła o 10 hektarów i wynosi 10 100 ha. Warto tu dodać, że od 2000 roku powierzchnia tego gatunku rośnie. Dla przykładu w 2017 roku wynosiła 9 740 ha, a w 2019 już 10 090. 

To samo dotyczy uprawy czereśni. Wzrost o 10 ha, czyli 540 ha.

Spadła powierzchnia uprawy owoców jagodowych. Łącznie o prawie 100 ha. Spadek powierzchni produkcji odnotowała zarówno borówka, malina, jak i jeżyna. 

Również w przypadku truskawek widzimy spadek prawie o 100 ha. Dziś truskawki w Holandii uprawiane są na powierzchni 2 440 w porównaniu do 2 490 rok wcześniej.

Nie zmieniła się powierzchnia uprawy śliw – pozostaje na poziomie 270 ha. 

 

Źródło: https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności