Z nowych danych statystycznych wynika, że całkowita powierzchnia upraw owoców w Holandii nieznacznie spadła w tym roku. W 2019 roku wynosiła 20 380 ha, teraz spadła do 20 120 ha.
Największy spadek widać w przypadku jabłoni. W ciągu jednego roku Holendrzy zmniejszyli powierzchnię nasadzeń tego gatunku o 200 hektarów. Teraz sady jabłoniowe w Holandii zajmują 6 220 hektarów.
Wzrost dotyczy areału upraw dotyczy grusz i czereśni. Powierzchnia uprawy grusz wzrosła o 10 hektarów i wynosi 10 100 ha. Warto tu dodać, że od 2000 roku powierzchnia tego gatunku rośnie. Dla przykładu w 2017 roku wynosiła 9 740 ha, a w 2019 już 10 090.
To samo dotyczy uprawy czereśni. Wzrost o 10 ha, czyli 540 ha.
Spadła powierzchnia uprawy owoców jagodowych. Łącznie o prawie 100 ha. Spadek powierzchni produkcji odnotowała zarówno borówka, malina, jak i jeżyna.
Również w przypadku truskawek widzimy spadek prawie o 100 ha. Dziś truskawki w Holandii uprawiane są na powierzchni 2 440 w porównaniu do 2 490 rok wcześniej.
Nie zmieniła się powierzchnia uprawy śliw – pozostaje na poziomie 270 ha.
Źródło: https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/