‘Szampion’ jest odmianą czeską, diploidalną, wyselekcjonowaną w 1970 roku przez Otto Landa w miejscowości Skirzovice z mieszańców ‘Golden Delicious’ i ‘Koksa Pomarańczowa’.
Drzewo rośnie średnio silnie z koronami średnio zagęszczonymi. Zaletami ‘Szampiona’ są wczesne wchodzenie w okres owocowania oraz obfite i coroczne plony. Natomiast posiada on również wady – nierównomierne wybarwianie się jabłek, duża podatność na choroby kory i drewna, zarazę ogniową, a także gorzką plamistość podskórną jabłek. Ważnymi cechami są również niewielkie rozmiary drzew oraz ich mała podatność na parcha i mączniaka. Decydującymi wyróżnikami wpływającymi na popularność tej odmiany w naszym kraju są wysoka jakość i smak owoców.
Czytaj także:Odmiana jabłek Gala – charakterystyka
Owoce są dużej lub średniej wielkości. Skórka lekko chropowata, zielonawożółta, pokryta koralowo-czerwonym rozmytym paskowanym rumieńcem z widocznymi jasnoszarymi przetchlinkami. Miąższ aromatyczny, słodko-kwaśny, soczysty, bardzo smaczny.
Zapylaczami dla ‘Szampiona’ są: ‘Delikates’, ‘Idared’, ‘Golden Delicious’, ‘Lobo’, ‘Spartan’, ‘James Grieve’ i ‘McIntosh’. ‘Szampion’ jest odmianą zimową, zarówno deserową, jak i przerobową. Dojrzałość zbiorcza zazwyczaj przypada na druga połowę września.
Znanymi mutantami tej odmiany są:
’Szampion Reno’ – owoce w znacznej mierze są pokryte intensywnie czerwonym, rozmytym, marmurkowym rumieńcem
’Szampion Reno 2′ – owoce tej odmiany prawie w całości są pokryte czerwonym, rozmytym, marmurkowym rumieńcem , wyraźnie widoczne są przetchlinki
’Szampion Arno’ – posiada owoce o skórce pokrytej lekko woskowym nalotem z wyraźnymi przetchlinkami. Kilkanaście dni przed zbiorem cała powierzchnia jabłka zostaje pokryta czerwonym, rozmytym, marmurkowym rumieńcem.
’Szampion Red’ – owoce tej odmiany charakteryzują się dużymi owocami o skórce zielono-żółtej pokrytej karminowoczerwonym, rozmytym rumieńcem pokrywającym większą część ich powierzchni.