Odmiana jabłek Golden Delicious – charakterystyka

Jabłka odmiany 'Golden Delicious'

‘Golden Delicious’ jest amerykańską odmianą, która w 1890 r. w stanie Zachodnia Wirginia została odnaleziona jako siewka nieznanego pochodzenia. W sadach towarowych na świecie jest uprawiana od 1916 r., natomiast w Polsce do Krajowego Rejestru została wpisana w grudniu 1990 r.

Drzewo w pierwszych latach po posadzeniu rośnie silnie, w późniejszych umiarkowanie silnie. Korona kulista, wzniesiona, luźna z dużą ilością krótkopędów. Dużą zaletą jest wczesne wchodzenie w okres owocowania oraz obfite owocowanie. Natomiast wadą jest tendencja do wchodzenia drzew w przemienność owocowania. Kwitnie średnio późno. Kwiaty małe lub średnio duże.

Dobrymi zapylaczami dla ‘Golden Delicious’ są miedzy innymi odmiany: ‘Elstar’, ‘Gloster’, ‘Idared’, ‘Koksa Pomarańczowa’ czy ‘Red Delicious’.

Owoce są średniej wielkości o kulistostożkowym kształcie. Skórka jasnozielona lub jasnożółta, lekko ordzawiona z wyraźnie widocznymi zielonobrązowymi przetchlinkami. Miąższ jest kremowożółty, średnio soczysty, słodki, lekko kwaśny, aromatyczny, bardzo smaczny. Komory nasienne duże, nasiona średniej wielkości, jajowate, lekko wydłużone.

Czytaj także: Odmiana jabłek Gala – charakterystyka

Owoce dojrzałość zbiorczą zazwyczaj osiągają w połowie października. W przechowali zaleca się przechowywać do końca lutego, w chłodni NA do końca kwietnia, natomiast w chłodni KA do końca maja.

Odmiana ‘Golden Delicious’ jest średnio wrażliwa na parcha jabłoni, mączniaka jabłoni choroby kory i drewna i choroby przechowalnicze. Na zarazę ogniową natomiast jest mało wrażliwa.

Owoce tej odmiany są popularne na całym świecie i bardzo lubiane przez konsumentów, głównie ze względu na wyjątkową smakowitość. W szkółkach możemy znaleźć kilka sportów tej odmiany. Dobrze znany Golden Delicious Reinders® jest holenderskim mutantem, którego owoce charakteryzują się mniejszym ordzawieniem niż u odmiany wyjściowej oraz lekkim łososiowym rumieńcem.  Nowym sportem jest Golden Parsi da rosa®.  Owoce tej odmiany pokryte są czerwonym, atrakcyjnym rumieńcem. Zbiór przypada 2-3 dni później niż u ‘Golden Delicious’.

 

Golden Delicious Parsi da rosa®

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności