Jabłek w chłodniach nieco mniej niż przed rokiem. Jakie mamy zapasy?

chłodnia

Kolejne dane o zapasach jabłek w UE potwierdzają, że sprzedaż wewnątrz Wspólnoty jeszcze bardziej wyhamowała.

Mniejsza sprzedaż jabłek w Unii

Całkowite zapasy jabłek w Unii Europejskiej są obecnie niższe jedynie o 2,2% rok do roku. W ostatnim zestawieniu było to 5%. Oznacza to spadek uśrednionej dynamiki sprzedaży we Wspólnocie. To niepokojąca wiadomość, która pośrednio tłumaczy stagnacje cenową na polskim rynku.

Darmowy numer TMJ - baner corner

Analizujemy dane prezentujące szacowane zapasy na początku marca. Przypomnijmy, że WAPA podaje statystyki z miesięcznym opóźnieniem. Podsumowując, w całej UE było przed miesiącem 2,57 miliona ton jabłek w porównaniu do 2,62 miliona ton przed rokiem. Biorąc pod uwagę margines błędu w szacunkach, różnica jest symboliczna…

Zapasy w Polsce

Jeśli chodzi o Polskę to TRSK oszacowało, że 1 marca w naszych chłodniach było 706 tysięcy ton jabłek, czyli mniej o 59 tysięcy ton (- 7,7%) w stosunku do analogicznego okresu przed rokiem.

Spośród tych 706 tysięcy ton przechowywanych w polskich chłodniach jabłek, największy odsetek stanowi Golden Delicious (190 tys. ton). Na drugim miejscu znajduje się Red Jonaprince (125 tys. ton), a na trzecim Idared (110 tys. ton).

Co ciekawe, najwięcej jabłek wśród unijnych krajów znajduje się we Włoszech. Niemniej w porównaniu miesiąc do miesiąca, to z polskich chłodni ubyło więcej owoców niż z włoskich.

zapasy Polskaźródło: www.wapa-asocciation.org

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here