Kolejne dane o zapasach jabłek w UE potwierdzają, że sprzedaż wewnątrz Wspólnoty jeszcze bardziej wyhamowała.
Mniejsza sprzedaż jabłek w Unii
Całkowite zapasy jabłek w Unii Europejskiej są obecnie niższe jedynie o 2,2% rok do roku. W ostatnim zestawieniu było to 5%. Oznacza to spadek uśrednionej dynamiki sprzedaży we Wspólnocie. To niepokojąca wiadomość, która pośrednio tłumaczy stagnacje cenową na polskim rynku.
Analizujemy dane prezentujące szacowane zapasy na początku marca. Przypomnijmy, że WAPA podaje statystyki z miesięcznym opóźnieniem. Podsumowując, w całej UE było przed miesiącem 2,57 miliona ton jabłek w porównaniu do 2,62 miliona ton przed rokiem. Biorąc pod uwagę margines błędu w szacunkach, różnica jest symboliczna…
Zapasy w Polsce
Jeśli chodzi o Polskę to TRSK oszacowało, że 1 marca w naszych chłodniach było 706 tysięcy ton jabłek, czyli mniej o 59 tysięcy ton (- 7,7%) w stosunku do analogicznego okresu przed rokiem.
Spośród tych 706 tysięcy ton przechowywanych w polskich chłodniach jabłek, największy odsetek stanowi Golden Delicious (190 tys. ton). Na drugim miejscu znajduje się Red Jonaprince (125 tys. ton), a na trzecim Idared (110 tys. ton).
Co ciekawe, najwięcej jabłek wśród unijnych krajów znajduje się we Włoszech. Niemniej w porównaniu miesiąc do miesiąca, to z polskich chłodni ubyło więcej owoców niż z włoskich.
źródło: www.wapa-asocciation.org